Deze reis is inclusief:

 • Retourvlucht Amsterdam-Colombo
 • Lokale Nederlandssprekende reisleiding
 • Rondreis per comfortabele touringcar
 • 20 overnachtingen o.b.v. halfpension
 • Excursies

Highlights van deze reis:

 • Tempel van de Tand Kandy
 • Treinrit Kandy-Nuwara Eliya
 • Fietstocht Polonnaruwa
 • Rotstempel van Dambulla
 • Witte zandstranden van Trincomalee

Bekijk hier de Reisdetails

Tijdens deze rondreis maak je kennis met alle hoogtepunten van Sri Lanka! Vanuit het noorden ga je via de oostkust naar het zuiden. Onderweg kun je o.a. de beroemde Leeuwenrots beklimmen, de gouden rotstempel van Dambulla bezoeken en wat dacht je van de onvergetelijke treinrit dwars door de felgroene theeplantages? 

Amsterdam – Colombo
Nachtvlucht (met overstap) van Amsterdam naar Colombo.
Colombo – Negombo
Na aankomst op de luchthaven rijden we naar Negombo voor twee overnachtingen. De rest van de dag is ter vrije besteding.
Negombo
Vandaag verken je Negombo, een vissersplaats die uitgegroeid is tot een geliefde badplaats. Je ziet hier onder meer de Negombolagune, de visafslag, het Nederlandse fort, een katholieke kerk en het Nederlandse kanaal, gegraven voor de specerijenhandel. De liefhebbers gaan een stukje varen over dit kanaal (ca. € 9 per persoon). In de namiddag keer je terug naar het hotel.
Negombo – Anuradhapura
Je rijdt door het tropische binnenland naar de oude koningsstad Anuradhapura. Onderweg zie je het typische landschap van Sri Lanka met vele bloemen, kerkjes en tempeltjes en frisgroene rijstvelden. Je arriveert rond lunchtijd in Anuradhapura, waarna je in de middag naar de tempel van Mihintale rijdt. Hier werd in de tweede eeuw voor Christus het boeddhisme naar Sri Lanka gebracht. Het is een belangrijk bedevaartsoord met een aantal belangrijke religieuze monumenten. Je ziet onder meer de Maha Saya stoepa en geniet van het uitzicht vanaf de rots Aradhana Gala. De komende twee nachten verblijf je in Anuradhapura.
Anuradhapura
Je ontdekt Anuradhapura, opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. De stad heeft een zeer belangrijke rol gespeeld als politiek en cultureel centrum van het land. Tegenwoordig bestaat de plaats uit twee gedeeltes; enerzijds de antieke ruïnestad met diverse cultuurhistorische monumenten, anderzijds de moderne nederzetting. Je bezoekt de beroemde opgravingen met ruïnes van de oude Srilankaanse beschaving. Ook zie je het ‘lovers-tempeltje’ Isurumuniya, een 3e-eeuwse boeddhistische rotstempel. Natuurlijk sta je ook stil bij de ‘Bo-Tree’, in 446 v.Chr. geplant na de introductie van het boeddhisme en daarmee een van de oudste bomen ter wereld. Jaarlijks wordt de boom, waaronder Boeddha verlichting zou hebben bereikt, bezocht door duizenden pelgrims. Je ziet vandaag tevens de indrukwekkende 92 meter hoge stupa Ruwanmelisseya, gebouwd in opdracht van koning Dutugamunu. Een mooie dag in het teken van de vele erfenissen uit het bloeiende verleden van deze voormalige hoofdstad.
Anuradhapura – Jaffna
Via de regio Vavuniya en Kilinochchi bereik je de historische stad Jaffna in het uiterste noorden van Sri Lanka. Jaffna was tot 2009 niet te bezoeken vanwege de Srilankaanse burgeroorlog. Tegenwoordig ontvangt men er steeds meer toeristen die er de sfeer van een rijk koloniaal verleden kunnen proeven. Na aankomst maak je een stadstour, met aandacht voor onder andere het Nederlandse fort, in 1618 gebouwd door de Portugezen en later, in de VOC-tijd, veroverd en uitgebouwd door de Nederlandse kolonisten. Ook zie je vandaag het Hammenhielfort, restanten van enkele Portugese kerken en de belangrijkste hindoetempel van het noorden, de Nallur Kandaswarny tempel, gebouwd in het jaar 948. Optioneel kun je per ferry naar Nagadeepaya, een van de 16 heilige plaatsen voor boeddhisten in Sri Lanka. Het gebied herbergt katoenplantages en kilometerslange duinpartijen. Twee overnachtingen in Jaffna.
Jaffna
Je steekt per boot (kosten overtocht zijn inbegrepen) in ca. 1 uur over naar Delft Eiland, een naam die stamt uit de VOC-tijd en waar veel nog herinnert aan dit koloniale tijdperk. Hier zie je onder meer de ruïnes van het Nederlandse fort, volledig gebouwd met dood koraal. De kolonisten namen vroeger postduiven en wilde paarden mee naar Delft Eiland, hun nakomelingen zijn nog steeds op het eiland te vinden. Nadien keer je terug naar Jaffna.

Jaffna – Trincomalee 
Je laat het noorden achter je en reist naar Trincomalee, gelegen op een schiereiland aan de ongerepte oostkust van Sri Lanka. Lange tijd was dit ontoegankelijk gebied vanwege de Tamils die hier de kust bezet hielden. Je verkent de stad, met het oude Nederlandse fort, de hindoeïstische Bhadrakali Amman tempel en de kleurrijke vissersbootjes in de grote natuurlijke haven. In Trincomalee verblijf je de komende twee nachten.
Trincomalee
Een dag om lekker te ontspannen aan het strand of om één van de optionele activiteiten te boeken. Een van de mogelijkheden is een uitstapje naar het Pigeon Island National Park, net buiten de kust gelegen. De koraalriffen zijn hier werkelijk schitterend en bieden uitstekende mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. Of ga je liever ontspannen in de warmwaterbronnen of bezoek je een mooie lagune?
Trincomalee – Sigiriya
Je reist naar Sigiriya voor een bezoek aan de beroemde Leeuwenrots, één van de meest imponerende plaatsen van Sri Lanka. De liefhebbers wagen zich hier aan de klim naar boven, met halverwege de opgang de resten van diverse fresco’s als beloning. Eenmaal op het plateau zie je de restanten van het paleis en is het volop genieten van een fenomenaal panorama.
Sigiriya – Polonnaruwa
Vanuit Sigiriya bezoek je vandaag de indrukwekkende ruïnestad Polonnaruwa. Dit doe je op de fiets. Polonnaruwa was eens de hoofdstad van het oude Sri Lanka en staat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hier vind je de restanten van het koninklijk paleis, zoals het bad, de beroemde liggende Boeddha en het schitterende beeld van koning Parakramabahu. Je geniet hier van stoepa’s, kolossale pilaren en beelden, irrigatiekanalen en kunstig steenhouwwerk. Rondom de stad liggen eindeloze rijstvelden tegen een achtergrond van steenrotsen. Na dit bezoek keer je terug naar het hotel in Sigiriya.
Sigiriya – Dambulla – Kandy
De reis gaat verder, met op de route naar Kandy een stop bij de Dambulla grottempel. De voor de Tamils gevluchte koning Valagam Bahu vond hier zijn ideale schuilplaats. Toen hij later de stad heroverd had, liet hij uit dankbaarheid de grotten ombouwen tot tempels. De koningen die na hem kwamen sierden de grotten op met talloze boeddhabeelden en schitterende fresco’s, waarvan de oudste ruim 2000 jaar oud zijn. Ook pauzeer je in Matale, om hier de kruidentuin te bezoeken. Je bereikt Kandy, de laatste koningsstad. In 1815 kwam hier, na de verovering van de stad door de Engelsen, een eind aan het Singalese koninkrijk, dat 2300 jaar had bestaan. De stad ligt magnifiek, tussen de heuvels van het centrale bergland en aan een klein stadsmeer. Je verblijft hier twee nachten.
Kandy
Vandaag verken je Kandy, het centrum van de traditionele cultuur van Sri Lanka. Je bekijkt de beroemde Tempel van de Tand, waar de linkerbovenhoektand van Boeddha wordt bewaard. Optioneel kun je een excursie boeken naar de botanische tuinen van Peradeniya met een schat aan exotische planten, bomen en struiken. Ook ga je naar een ‘arts & crafts’-centrum, waar je wellicht een mooi souvenir op de kop tikt. Vanavond geniet je van een culturele show, uitgevoerd door muzikanten en acrobatische dansers.

Kandy – Nuwara Eliya
Je rijdt naar het station van Kandy voor een prachtige treinrit naar Nuwara Eliya. Je gaat dieper de bergen in. De felgroene plantages om je heen maken het duidelijk; je zit hier midden in het gebied van de befaamde Ceylonthee. Na een interessante uitleg over de theeproductie ga je even rustig zitten. Tijd voor thee! In deze omgeving kun je genieten van één van de lekkerste kopjes thee die je ooit hebt gedronken. Thee op? Dan door naar je hotel in Nuwara Eliya voor de komende twee nachten. Let op: het kan zijn dat je 1 nacht in Nuwara Eliya en 2 nachten in Embilipitiya verblijft.
Nuwara Eliya
Vrije dag in Nuwara Eliya. Optioneel kun je per jeep naar het Horton Plains National Park (ca. € 35 per persoon) voor een 9 km lange wandeling door dit door de UNESCO beschermd natuurgebied. Hier vind je een bijzondere flora en ook de fauna is gevarieerd; onder meer apen, hagedissen, herten, de Srilankaanse luipaard en zo’n 87 vogelsoorten bewonen dit uitgestrekte gebied. Een schitterende tocht over een onbewoonde vlakte, rijk aan dichte nevelwouden, grasvelden en watervallen. Je ziet onder meer de brede Bakerfalls en World’s End, een uitzichtspunt boven een 900 meter diepe afgrond. Liever een wat minder inspannende wandeling? Kies dan voor de optionele excursie per tuktuk naar het bergdorp Shanthipura met aansluitend een ca. 5 km lange bergafwaartse wandeling door de mooie omgeving met dorpjes en theeplantages.
Nuwara Eliya – Embilipitiya 
Vandaag verlaat je het bergland en daal je af naar tropische temperaturen. Je rijdt via rubberplantages, rijstvelden en langs meren. Onderweg zie je de Ella Gap en Rawana watervallen. Ook ga je op bezoek bij de olifanten in het Uda Walawe olifantenweeshuis. Jonge olifantjes die op de één of andere wijze uit hun natuurlijke omgeving zijn geraakt, worden hier verzorgd. In de late namiddag kun je optioneel naar het safaripark Uda Walawe in de omgeving van Embilipitiya voor een jeeptocht waarbij de kans groot is om olifanten te zien! Ook een jeeptocht naar en door het wat verder gelegen Yala safaripark, met olifanten, luipaarden, beren en krokodillen, is mogelijk. Overnachting in Embilipitiya. (*Noot: indien u 1 nacht in Nuwara Eliya verblijft, overnacht u 2 nachten in Embilipitiya)
Embilipitiya – Galle – Koggala
Na het ontbijt ga je verder naar Galle. In deze oude VOC-stad zie je het beroemde en unieke Fort Galle, het Nederlandse fort uit de VOC-tijd. Eigenlijk werd het gebouwd door de Portugezen in 1589, maar in 1665 werd het compleet hernieuwd door de Nederlanders. Het is één van de best bewaarde forten in Azië uit deze koloniale periode. Verder zie je de oude stadspoort, het Zwartbastion en de vuurtoren naast het Utrechtbastion. Vervolgens reis je door naar de badplaats Koggala waar je een weeshuis bezoekt en waar je de komende vijf nachten doorbrengt.
Koggala
Drie fijne vrije dagen om te relaxen, te zwemmen of de tropische omgeving van Koggala te ontdekken.
Koggala – Colombo – Amsterdam
In de middag rijd je naar Colombo voor een stadstour. Je ziet onder meer de Nederlandse kerk en het voormalige paardencircuit waar tegenwoordig kledingzaakjes, eetgelegenheden en theesalons te vinden zijn. Je geniet van een diner en rijdt daarna naar de luchthaven van Colombo.
Colombo – Amsterdam
De laatste dag alweer! De terugvlucht naar Amsterdam is met overstap en je komt dezelfde dag weer aan in Nederland.

Meer informatie of een reisadvies op maat?
Bovenstaande reisbeschrijving is een voorbeeld van een bestaande reis. Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

Jouw voordelen:

 • Binnen 24 uur een reactie (m.u.v. zon- en feestdagen)
 • Gegarandeerd persoonlijk advies van een Xpert
 • Dit advies is kosteloos en vrijblijvend!

Blogs