Deze reis is inclusief:

 • KLM vlucht
 • railcruise
 • overnachtingen in hotels
 • maaltijden
 • excursies
 • drankjes en meer

Highlights van deze reis:

 • unieke treinreis door 5 landen in Afrika
 • treinsafari door Selous
 • bezoek aan Chisimba watervallen
 • Victoria Falls
 • wildsafari in Madikwe Game Reserve
 • Kaapstad
 • boeiende verhalen en lezingen

Bekijk hier de Reisdetails

Koloniale tijden herleven in de exclusieve privé-trein van Dar es Salaam naar Kaapstad
18-dagen met de beroemdste trein van Afrika

Reis mee in het spoor van de ontdekkingreizigers met deze unieke treinreis door 5 landen in de zuidelijke helft van het Afrikaanse continent: Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana en Zuid-Afrika. Over ruim 6.100 km spoor van de tropische oostkust naar Kaap de Goede Hoop in het uiterste zuidwesten. De reis voert over bijna vergeten spoorlijnen, door weelderig oerwoud en de vrijwel ongerepte wildernis van noordelijk Zambia, langs grote wildparken en naar unieke natuurverschijnselen zoals de Victoria watervallen en de Grote Riftvallei.

Je onderkomen gedurende de reis is de prachtig gerestaureerde historische trein ‘Pride of Africa’ van Rovos Rail, met plaats voor maximaal 72 gasten die doorgaans uit alle delen van de wereld komen. Het is zonder meer een eersteklas hotel op rails met veel aandacht voor service, uitstekende maaltijden en wijnen.

Er is veel belangstelling voor deze reis die slechts enkele keren per jaar plaatsvindt, reden waarom ze vaak lang tevoren is volgeboekt.  Wij hebben voor de reis in oktober 2013 een aanzienlijk deel van de trein kunnen reserveren voor belangstellenden uit Nederland.

Droom van het Britse imperium
Dé droom van het Britse imperium in de 19e eeuw was een spoorlijn dwars door Afrika ‘from Cape to Cairo’ die alle Britse koloniale bezittingen in Afrika met elkaar zou verbinden. Zakenman en mijnmagnaat Cecil Rhodes was de grote initiator van dit project en hij heeft grote delen van het spoor in Zuid-Afrika, Zimbabwe (toen nog Rhodesië) en Zambia aangelegd.

Volg de ontdekkingsreizigers
Treedt in de voetsporen van beroemde ontdekkingsreizigers als Livingstone, Stanley en Selous, maar dan wel in alle comfort en veiligheid. De Zuidafrikaanse ondernemer Rohan Vos heeft historische rijtuigen en locomotieven verzameld en als privétrein prachtig gerestaureerd. Zijn bedrijf Rovos Rail organiseert nu exclusieve treinreizen waar culinaire genoegens en perfecte service hoog in het vaandel staan. De reis van Dar-es-Salaam naar Kaapstad is een van de highlights.

Op een reis door Afrika ontbreken safari’s natuurlijk niet. Daarvoor overnacht je tijdens de reis ook enkele nachten in een eersteklas safarilodge in het Zuidafrikaanse Madikwe Game Reserve.

En wil jevoor of na de treinreis nog meer Afrika beleven?
Wat dacht je van een weekje aan de tropische stranden van Zanzibar of een safari door de Serengeti en Ngorongorokrater? Of ga je liever wijn proeven in Stellenbosch of winkelen in Kaapstad. Wij verzorgen graag een verlengingsarrangement voor u.

ROVOS Rail: van Dar es Salaam naar Kaapstad
Reisprogramma:

Dag 1:  Amsterdam – Dar es Salaam
’s Ochtends vertrek je uit Amsterdam per KLM naar Dar es Salaam, waar je ’s avonds arriveert. Hier zal een gids je verwelkomen en begeleiden naar het Serena Dar es Salaam Hotel dat is omgeven door tropische tuinen  en als een rustige oase in het hart van de stad ligt, op korte afstand van de stranden aan de Indische Oceaan.

Dag 2: Dar es Salaam
’s Ochtend maak je kennis met Dar es Salaam tijdens een stadstour. Je rijdt door het centrum met het Mnazi Moja Park en je bezoekt  o.a. een markt en het Nationale Museum waar fossiele overblijfselen van de zgn. ‘Nutcracker Man’ zijn tentoongesteld, voorloper van de moderne mens. De lunch is in het hotel of in een restaurant in de stad. De middag kun je ontspannen doorbrengen aan het zwembad van het hotel. ’s Avonds volgt een diner in het hotel. (O,L,D)
 
Dag 3: Welkom aan boord van Rovos Rail
Vandaag begint je grote treinreis door Zuidelijk Afrika als de Rovos trein langzaam het in socialistische stijl gebouwde Tazara-station uitrijdt. Dar es Salaam is het noordelijke eindpunt van de 6.100 km lange spoorlijn waarover we door vijf landen naar het meest zuidwestelijke punt van het continent reizen.  Maak het jegemakkelijk in je eigen comfortabele compartiment of geniet van een aperitief in de observatiewagen met zijn open achterdek, terwijl het landschap van de zanderige, met palmbomen gedecoreerde kustvlakte overgaat in dicht tropisch oerwoud. ‘s Middags gaat de reis over in een ware treinsafari als we het  Selous Wildreservaat passeren. Dit grootste wildpark van Afrika is vernoemd naar Frederick Selous, een beroemde grootwild jager uit de 19e eeuw. Tot het invallen van de avond kun je aan beide zijden van de trein naar wild speuren. Op het station van Kisaki zijn vaak  Maasai krijgers in hun prachtige gewaden te bewonderen. ’s Avonds wordt een uitstekend 3-gangen diner geserveerd in het Victoriaanse restaurant-rijtuig van de trein. (O,L,D)

Dag 4: Op Safari in Selous National Park
In de vroege ochtend ga je van boord voor een safaritocht in het Selous Wildreservaat (als de tijd het toelaat). Na terugkeer in de trein zet deze koers richting Udzungwa Mountains en verder naar de grote Riftvallei. (O,L,D).

Dag 5 en 6: De Grote Riftvallei en naar Zambia
Het spoor loopt langzaam bergopwaarts door het nauwelijks toegankelijke zuiden van Tanzania totdat de trein tegen de avond de vulkanische bergketen bij Mbeya bereikt. De route leidt nu door geologisch gezien een van de meest interessante gebieden ter wereld, de Riftvallei, op weg naar Zambia. De Grote Riftvallei is de grote Afrikaanse breuklijn in de aardkorst; een enorme kloof die van Jordanië door de Rode Zee naar Oost-Afrika loopt. De trein slingert zich langs steile hellingen, rijdt door 23 tunnels en over vele bruggen. Na zonsondergang kun je genieten van de fascinerende sterrenhemel op het zuidelijke halfrond. De volgende ochtend bereik je bij Tunduma de grens met Zambia. Vervolgens rijd je door uitgestrekt, bijna onbewoonde bushland in het noorden van Zambia. De hoogvlakte – 1.300 meter boven zeeniveau- heeft een droog, mild klimaat. ‘s Middags arriveert de trein in Kasama waar je uitstapt voor een excursie naar de Chisimba watervallen in de Lwonde-rvier. (O,L,D)

Dag 7 en 8: Volg Livingstone door Zambia
De reis gaat verder door uitgestrekte Miombo-bossen naar Kanona. In deze regio, waar de rivieren de Kongo en Zambezi samenvloeien, verloor David Livingstone zijn hart aan Afrika. Letterlijk zelfs, want zijn trouwe dienaren Sussi en Chuma begroeven het hart van de ontdekkingsreiziger in het nabijgelegen Serenje. In Kapiri Mposhi wisselt de trein van de Tazara route naar de oude koloniale spoorlijn van Cecil Rhodes. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw hebben Chinese ingenieurs het traject verlengd tot aan Dar es Salaam om Zambiaans koper naar de zeehavens aan de Indische Oceaan te vervoeren. Via de hoofdstad Lusaka en over de Kafue-rivier bereikt de trein de volgende dag het vruchtbare Batoka Plateau. Op beide avonden wordt aan boord van de trein een lezing verzorgd door een meereizende historicus. (O,L,D)

Dag 9: Victoria Falls
Tegen het middaguur arriveren we in Livingstone dat tot 1935 de hoofdstad was van het toenmalige Noord-Rhodesië. Na een korte, bochtige rit nader je een ander hoogtepunt op deze reis:  de spectaculaire Victoria Falls Bridge (spoorbrug) die Zambia met Zimbabwe verbindt. Bij de bouw in 1905 was dit de hoogste brug ter wereld. Op aanwijzing van Rhodes werd de brug gebouwd op een plek waar de treinen vochtig worden van de spray van de watervallen. Je trein stopt even op de brug boven de 120 meter diepe kloof in de Zambezi Rivier met op de achtergrond de opstijgende ‘stoom’ van de Victoria watervallen! Vervolgens ga je naar het historische Victoria Falls Hotel voor een nacht verblijf. Tegen 16.00 uur maken we een sunset-cruise op de Zambezi-rivier gevolgd door het diner in het hotel. (O,L,D)

Dag 10:  ‘De rook die dondert’: Victoria Falls
Vandaag is een vrije dag om activiteiten naar eigen keuze te ondernemen. Vanuit het Victoria Falls Hotel is het een korte wandeling naar de watervallen. Via een pad door het regenwoud bereik je de bovenrand waarlangs de enorme watermassa’s van de Zambezi-rivier naar beneden storten.  Door de Kololo stam wordt deze grootste waterval ter wereld Mosi-oa-Tunya genoemd ofwel ‘De rook die dondert’. In 1855 heeft David Livingstone deze watervallen officieel als de eerste blanke mens gezien tijdens zijn expeditie van de Kaap naar Luanda. Andere opties zijn bijvoorbeeld een rondvlucht boven de watervallen, een partijtje golf of spectaculair wildwatervaren. Om 16.00 uur zijn we terug aan boord van de Rovos trein voor de Zambia/Zimbabwe grensformaliteiten en het vervolg van de reis. (O,L,D)

Dag 11: Matabeleland en de Kalahari in Zimbabwe
Je passeert Bulawayo, de hoofdstad van de provincie Matabeleland. Even buiten de stad, in de Matopo-bergen, ligt het graf van Cecil Rhodes. ‘s Avonds bereik je bij Plumtree de grens met Botswana. De trein kruist de Steenbokskeerkring en rijdt verder over de uitgestrekte vlaktes van de Kalahari. (O,L,D)

Dag 12, 13 en 14: Op Safari in Zuid-Afrika
In de ochtend bereikt de trein Gaborone, de hoofdstad van Botswana. Hier neem je voor twee dagen afscheid van het treinpersoneel en reis je per touringcar naar het Madikwe Game Reserve in het nabijgelegen Zuid-Afrika. ’s Middags kun je al mee op een eerste safari in open jeeps in het malariavrije wildpark. Je logeert twee nachten in de 5-sterren Tau Game Lodge.
Madikwe is het op drie na grootste wildreservaat van Zuid-Afrika en omvat 76.000 ha grasvelden en bossen met veel wild. Door zijn ligging, ver van de veelbereisde routes is dit een van de minder drukbezochte wildparken in zuidelijk Afrika.
Madikwe is beroemd geworden door Operatie Phoenix, het  grootste herplaatsingsprogramma ooit, die in 1997 succesvol werd voltooid. Dit project zette bijna 10.000 wilde dieren uit in een nieuwe leefomgeving en bracht de oorspronkelijke flora en fauna terug in deze regio. De 12e dag staat geheel in het teken van wildsafari’s . Met een beetje geluk zie je leeuwen, olifanten, neushoorns en zelfs de zeldzame luipaard.
Na een laatste ochtendsafari op dag 13 ga je per touringcar naar het stadje Zeerust, waar de Rovos trein weer op je wacht. (O,L,D)

Dag 15: Capital Park, de trots van Rohan Vos
Aankomst in Pretoria op het eigen treinstation van Rovos Rail ‘Capital Park’ dat de uitstraling en sfeer van de jaren ’30 heeft.  Hier kun je originele, zorgvuldig gerestaureerde stoomlocomotieven bezichtigen en een kijkje nemen in ‘De Werkplaats’. In dit kloppende hart van Rovos Rail worden oude vervallen spoorwegwagons met veel liefde en vakmanschap omgebouwd tot de elegante donkergroene salon- en slaaprijtuigen van Rovos Rail. Na dit bezoek volgt een rondrit door de hoofdstad van Zuid-Afrika. Je ziet de Union Buildings, zetel van de Zuidafrikaanse regering en het huis van Paul Kruger, president van de voormalige republiek Transvaal. (O,L,D)

Dag 16:  Kimberley, stad van diamanten
’s Ochtends, vlak voor aankomst in Kimberley zie je vanuit de trein op de oevers van een klein meer een gigantisch rose lint van duizenden flamingo’s. Het historische Kimberley beleefde aan het eind van de 19e eeuw een ware diamantrush. Hieruit ontstond het De Beers diamantimperium dat werd opgericht door Cecil Rhodes. Je kunt de originele  gerestaureerde gebouwen uit de Belle Epoque van Kimberley bezichtigen en een blik werpen in de Big Hole. Uit dit grootste, ooit door mensenhanden gegraven gat werden tussen 1871 tot 1914  bijna 15 miljoen karaatdiamanten gedolven. Vervolgens begint de trein aan zijn laatste grote etappe naar De Kaap. Geniet van een afscheidsdiner aan boord van je rijdende eersteklas hotel als de zon de fascinerende leegte van de Karoo-woestijn in een rood avondlicht doopt. (O,L,D)

Dag 17: Kaapstad
In de ochtend maakt de trein een stop in het kleine Victoriaanse stadje Matjiesfontein waar de tijd al lang lijkt stil te staan. Hier is gelegenheid om bijvoorbeeld het historische Lord Milner Hotel te bezichtigen . Als de trein de tunnel door de Hex River Mountains is gepasseerd, bevind je je in het weelderig groene wijngebied. Zuid-Afrikaanse wijnmakers hebben in de afgelopen jaren internationale faam vergaard. Hier worden enkele van de beste wijnen ter wereld geproduceerd die ook aan boord van Rovos Rail worden geschonken. In de vroege avond bereikt de trein het einddoel van de reis: Kaapstad. Het is tijd om afscheid te nemen van het treinpersoneel waarna je naar het beroemdste hotel van de stad wordt gebracht: het 5-sterren Mount Nelson (onderdeel van Orient-Express). Het hotel met zijn weelderige tuinen en zwembaden ligt aan de voet van de Tafelberg op korte wandelafstand van de Compagnie Tuinen en het centrum van de stad.  Uitgebreide wellness-faciliteiten en ook een tennisbaan zorgen voor een heerlijk verblijf.  ’s Avonds slotdiner in het Planet Restaurant van het hotel (O,L,D)

Dag 18: Afscheid van Afrika
Het grootste deel van de dag kun je naar eigen inzicht besteden voor een optionele excursie of om wat laatste  inkopen te doen. Bij goed weer zou je een rit per kabelbaan naar de top van de Tafelberg kunnen maken, een excursie naar Robbeneiland of een helikoptervlucht boven de stad. (Transfers en excursies worden op aanvraag geregeld). Geniet van de beroemde afternoontea op het terras van het Mount Nelson Hotel, of neem een duik in één van de zwembaden. Je beschikt de hele dag nog over je hotelkamer. In de vooravond word je naar de luchthaven gebracht. Per KLM vlieg je naar Amsterdam. (O)

Dag 19: Aankomst Amsterdam
Aankomst op Schiphol in de ochtend.

Meer informatie of een reisadvies op maat?
Bovenstaande reisbeschrijving is een voorbeeld van een bestaande reis. Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

Jouw voordelen:

 • Binnen 24 uur een reactie (m.u.v. zon- en feestdagen)
 • Gegarandeerd persoonlijk advies van een Xpert
 • Dit advies is kosteloos en vrijblijvend!

Blogs