Deze reis is inclusief:

 • Vliegreis per KLM
 • Luchthavenbelasting en brandstofheffing
 • transfer luchthaven Johannesburg-Fly Inn Lodge en v.v.
 • verblijf in guesthouses en B&B’s
 • 18x ontbijt
 • gratis wegenatlas

Highlights van deze reis:

 • Kruger National Park
 • Swaziland; Zululand en Lesotho
 • Tuinroute; Wijngebied en Kaapstad

Bekijk hier de Reisdetails

Tijdens deze rondreis zie je de “highlights” van Zuid-Afrika. Je bezoekt prachtige natuurgebieden en wildparken, het bekende wijngebied en de dynamische stad Kaapstad. Je overnacht in gezellige guesthouses en bed & breakfasts. De huurauto is niet inbegrepen in de prijs.

Dag 1: Amsterdam – Johannesburg
Tijdens deze autorondreis door Zuid-Afrika verblijf je in karakteristieke guesthouses en B&B’s. Op deze manier heb je veel contact met de lokale bevolking en leer je het land op bijzondere wijze kennen. Je vliegt naar Johannesburg. Na aankomst op de luchthaven word je ontvangen door onze lokale vertegenwoordiger en vervolgens ga je per shuttlebus naar je accommodatie gebracht voor overnachting.

Dag 2: Johannesburg – Graskop (394 km)
Per shuttlebus keer je terug naar de luchthaven, haal jouw huurauto op en rijd naar de provincie Mpumalanga. Mpumalanga betekent letterlijk ‘de plek waar de zon opkomt’. Je verblijft een nacht in Graskop, een goede uitvalsbasis om de Panoramaroute te rijden! Deze route is zeer de moeite waard vanwege de vergezichten en rotsformaties en zal zeker een van de hoogtepunten van jouw reis zijn. Bekend zijn de Blyde River Canyon, Three Rondavels, God’s Window en de Bourke’s Luck Potholes. Tevens zijn er vele watervallen te bekijken.

Dag 3-4: Graskop – Kruger National Park (dag 3: 117 km en dag 4: 98 km)
Een korte rit vandaag naar het Kruger National Park, waar je in jouw huurauto op zoek kunt gaan naar wilde dieren. Het iconische Kruger National Park is bekend om de grote kuddes olifanten en buffels, de sabelantilope en de vele vogelsoorten. De beste tijd om het park te bezoeken is in de maanden april t/m oktober, de droge tijd. Het gras is kort, de bomen zijn kaal en veel dieren zijn bij de waterpoelen te vinden. In elk seizoen kun je echter tijdens een ontspannen rit het wild van nabij observeren. Met name in de ochtend en aan het einde van de middag zijn de dieren het meest actief. Je verblijft twee nachten in het park. Op dag 4 rijd je naar jouw volgende bestemming in het park. Je kunt er ook voor kiezen om optioneel een begeleide game-drive te maken door het park. Onder begeleiding van een ervaren gids gaat je in de ochtend of aan het einde van de middag op game-drive. Je rijdt in een open safari-voertuig en de gids zal zijn/haar kennis met je delen. De ochtend game-drive vertrekt rond 04.30 (zomer) of 05.30 uur (winter). De middag game-drive vertrekt rond 17.00 uur. Je bent 3-4 uur onderweg.

Dag 5: Kruger National Park – Swaziland
Ten zuiden van het Kruger National Park ligt het onafhankelijke koninkrijk Swaziland. Het is ongeveer half zo groot als Nederland en kent met zijn berg- en savannegebieden een afwisselend landschap. Het koninkrijk kenmerkt zich door een sterke traditionele cultuur en de gastvrijheid van de bevolking. Als bezienswaardigheden biedt Swaziland diverse nationale parken, kunstmarkten in de hoofdstad Mbabane en een bijzonder kaarsenfabriekje.

Dag 6-7: Swaziland – St. Lucia (332 km)
Na het ontbijt rijd je naar de provincie Kwazulu Natal. Er zijn verschillende (wild)reservaten in deze omgeving, waaronder het Werelderfgoedgebied Greater St. Lucia Wetland Park en Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve. Hluhluwe-Umfolozi National Park staat met name bekend om de grote populatie zwarte neushoorns. Je kunt dit park op eigen gelegenheid bezoeken. Nabij ligt het St. Lucia Wetland Park, een gevarieerd natuurgebied met moerassen, zandduinen en savanne. Twee overnachtingen in St. Lucia. Optioneel kun je onder begeleiding een paardrijtocht maken. Een unieke combinatie tussen een rit over het strand en door het wildreservaat bij St. Lucia! Het is een heel andere ervaring om het wild te paard te bekijken. De paarden maskeren de geur van mensen, dus je kunt veel dichterbij de dieren komen! Ook de rit over het strand is prachtig. Deze excursie is ook geschikt voor de niet-ervaren paardrijders en duurt ca. 2,5 uur.

Dag 8-9: St. Lucia – Drakensberg (449 km)
Vandaag heb je een lange rit voor de boeg. Je rijdt naar de Drakensberg, de natuurlijke grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho. De Drakensberg vorm de grootste bergketen van Zuid-Afrika. Het hoogste punt is 3.482 meter. Het is een paradijs voor wandelaars: Je kunt diverse korte of lange wandelingen maken, met of zonder gids. Twee overnachtingen in Drakensberg.

Dag 10: Drakensberg – Clarens (114 km)
Langs de Drakensberg rijd je vandaag naar Clarens in de provincie Freestate, een voornamelijk vlak gebied dat in gebruik is als landbouwgebied. Het kleine en pittoreske plaatsje Clarens is gelegen aan de voet van Maloti Mountain. In de omgeving kun je o.a. golfen, vissen, wandelen, paardrijden, maar ook raften en abseilen. Je verblijft hier één nacht.

Dag 11-12: Clarens – Lesotho (123 km)
Je vertrekt naar een bijzondere bestemming: Lesotho. Het wordt bestuurd door koning Letsie III. Het bestaat voornamelijk uit hoogland met plateaus en bergen. Het is een oase van rust en wandelen is een van de activiteiten, maar ook paardrijden, vissen en het bekijken van rotstekeningen zijn mogelijk. Twee overnachtingen.

Dag 13: Lesotho – Cradock (398 km)
Een lange rit vandaag; dus wij raden je aan vroeg te vertrekken. Je verlaat de bergen en komt in de vlakkere gebieden van de Oost-Kaap provincie. De Karoo is een semi woestijn, droog en warm. Cradock is een kleine historische plaats met een centraal gelegen Nederlands gereformeerde kerk. nabij vind je vele struisvogelboerderijen en het Mountain Zebra National Park. In het dorpje liggen aan Market Street prachtige Victoriaanse huizen. Je verblijft een nacht in Cradock.

Dag 14-15: Cradock – Kirkwood (nabij Addo Elephant National Park) (236 km)
Je rijdt in zuidelijke richting naar Addo Elephant National Park, waar je twee nachten verblijft in Kirkwood, gelegen nabij Addo Elephant National Park. Addo Elephant National Park is in 1931 gesticht om de 16 olifanten die er toen nog leefden te beschermen. Tegenwoordig leven hier meer dan 550 olifanten! Je hebt ruim de gelegenheid om op zoek te gaan naar het vele wild in dit unieke park. Wij adviseren je aan het eind van de middag of vroeg in de ochtend op pad te gaan, dan zijn de dieren het meest actief. Optioneel kun je een begeleide game-drive maken door Addo Elephant National Park en het naast gelegen Schotia Private Game Reserve. Deze volle dagtour duurt ca. 13 uur. De eerste bestemming van vandaag is Addo Elephant National Park. Je maakt een game-drive in een gesloten safari-voertuig en gaat op zoek naar het wild. Je zult zeker vele olifanten zien! De lunch is inbegrepen en geniet je in het park. Vervolgens rijd je naar Schotia Private Game Reserve en stapt je over in een open safari voertuig. Schotia is een privé wildreservaat waar je dichtbij neushoorns, giraffen en leeuwen kunt komen. Na afloop geniet je van een diner in het reservaat.

Dag 16-17: Kirkwood (nabij Addo Elephant National Park) – Knysna (297 km)
Vandaag rijd je naar de zuidkust van Zuid-Afrika. Knysna, Plettenberg Bay en Tsitsikamma behoren tot de bekendste plaatsen aan de Tuinroute. Knysna is een karakteristieke kustplaats en bekend vanwege de prachtige lagune en het Featherhead Nature Reserve. In de bosrijke omgeving kun je diverse wandelingen maken, je kunt een boottocht door de lagune maken, het centrum van Knysna verkennen of je kunt optioneel een minder bekende activiteit ondernemen, een bezoek aan een township nabij Knysna. Je wordt meegenomen naar het hart van deze unieke en rustige Zuid-Afrikaanse township. Je wandelt door de kleine stoffige wegen en ontmoet de mensen die er wonen. Je leert meer over de culturen, tradities, religie, geschiedenis en klederdracht van de verschillende volken die in deze township wonen, maar de Xhosa in het bijzonder. Vertrektijden zijn om 10.00 uur en 14.00 uur.

Dag 18: Knysna – Swellendam/Hermanus (236 km / 411 km)
Via de Tuinroute rijd je verder in westelijke richting. Het plaatsje Mossel Bay is een leuke stop onderweg. Je verblijft op een struisvogelboerderij, met maar liefst 1500 struisvogels, tussen Heidelberg en Swellendam. Je kunt een wandeling maken en de struisvogels van dichtbij bekijken en relaxen bij het zwembad. In de periode juli tot november verblijf je in Hermanus, waar je walvissen kunt zien. Hermanus staat bekend als de walvishoofdstad van de wereld en vanaf augustus is de baai hier het paringsgebied van walvissen.

Dag 19-20: Swellendam/Hermanus – Kaapstad (257 km / 121 km)
Onderweg naar Kaapstad kun je een stop maken in Swellendam. Deze stad beschikt over vele historische gebouwen en monumenten en een wandeling door het centrum is een aanrader. Het is een van de mooiste plaatsen aan de Tuinroute en is gelegen aan de voet van de Langebergen. Vervolgens rijd je naar Kaapstad, de ‘moederstad’ van Zuid-Afrika. Je hebt voldoende tijd om de ‘highlights’ te ontdekken. De Tafelberg biedt een schitterend uitzicht op de zee en stad en in de V&A Waterfront kun je winkelen en vervolgens uitrusten op een terrasje. Je kunt ook het Kaaps schiereiland ontdekken. Twee overnachtingen in Kaapstad. Optioneel kun je in het Zuid-Afrikaanse voorjaar een mooie West Coast Flower tour boeken. De bloementour vanuit Kaapstad is een aan het seizoen gebonden hoogtepunt. Duizenden ‘wildflowers’ staan in bloei. De West Coast is een aaneenschakeling van vissersdorpjes, en kleine vakantieplaatsen ongeveer 80 km ten noorden van Kaapstad. In het vroege voorjaar kun je hier genieten van de wilde bloemen, die de westkust versieren na de winter regens. Het is adembenemend mooi als de bloemen volop bloeien. Zodra de zon tevoorschijn komt openen de bloemen zich en sluiten weer bij zonsondergang. Vertrek is rond 09.00 uur.

Dag 21-22: Kaapstad – Amsterdam
De laatste dag heb je nog ter vrije besteding in Kaapstad. Aan het begin van de avond rijd je naar de luchthaven, waar je je huurauto inlevert. Aansluitend vlieg je terug naar Amsterdam. Op dag 22 kom je in de ochtend aan op Schiphol.

Meer informatie of een reisadvies op maat?
Bovenstaande reisbeschrijving is een voorbeeld van een bestaande reis. Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

Jouw voordelen:

 • Binnen 24 uur een reactie (m.u.v. zon- en feestdagen)
 • Gegarandeerd persoonlijk advies van een Xpert
 • Dit advies is kosteloos en vrijblijvend!

Blogs