Beste reistijd

Kaapverdië reizen? Deze eilandengroep is het hele jaar door goed te bezoeken. Er heerst een tropisch en droog klimaat. Aangezien de temperatuur altijd aangenaam is en het land geen orkaanseizoen kent, is zeker onze nazomer een zeer gunstige periode om de eilanden te bezoeken. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 23 en 30 graden Celsius, voor het zeewater geldt een gemiddelde temperatuur tussen de 21 en 25 graden Celsius.

Ligging

Kaapverdië is een eilandengroep van 10 eilanden: Santo Antão, São Vincente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo en Brava. Santa Luzia is als enige eiland onbewoond. Kaapverdië ligt ten westen van Afrika in de Atlantische Oceaan, voor de kust van Senegal. De archipel heeft een oppervlakte van 4033 km2.

Flora en Fauna

Een uitgebreide dieren- en plantenwereld ontbreekt op de Kaapverdische eilanden. Het landschap wordt gedomineerd door cactussen, de kusten dienen voornamelijk als broedplaats voor zeeschildpadden en -vogels. In de wateren rondom de eilanden komen talloze vissoorten voor.

Geschiedenis

Kaapverdië is ontstaan nadat God klaar was met het creëren van de aarde, zo veronderstelt de lokale bevolking. Hij veegde zijn handen schoon, waardoor er kleine stukjes aarde vielen. Deze stukjes belandde als parels in de Atlantische Oceaan en vormden Kaapverdië. De vulkanen op de ruim 180 miljoen jaar oude eilanden doen vermoeden dat het ontstaan van Kaapverdië er iets anders aan toe ging.

In 1587 werd de eilandengroep een Portugese kolonie. De eilanden waren een belangrijke locatie voor de slavenhandel. Vanaf 1690 ging Kaapverdië zich uitsluitend richten op de bevoorrading van schepen en in 1721 kreeg Kaapverdië toestemming van Portugal om de handel te liberaliseren. De slavenhandel werd in 1854 afgeschaft, waarna het aantal zeilschepen drastisch afnam.

In 1926 kwam in Portugal het leger aan de macht, waardoor er een periode van vijftig jaar van dictatorschap begon. De vrijheid van meningsuiting verdween en in 1945 werd Kaapverdië getroffen door de ergste droogte ooit. Ongeveer 30.000 mensen stierven en Kaapverdië kreeg te maken met veel ontbossing. Het land verloor bovendien zijn rol als leverancier van kolen, waarop veel inwoners besloten te emigreren naar de Verenigde Staten. Door de verschillende gebeurtenissen op wereldniveau ontstond in het midden van de vorige eeuw de roep om onafhankelijkheid.

Pas in juni 1975 werd de onafhankelijkheid een feit, toen de democraten in Portugal aan de macht kwamen. Kaapverdië had opnieuw te kampen met een zes jaar durende periode van droogte, slechte oogsten en weinig export. Hierdoor was er weinig werk. Door de eenheid op het eiland en de goede contacten met de buitenwereld begon Kaapverdië langzaam aan het herstel. De laatste jaren is het land zeer druk met het bevorderen van de handel, het opleiden van de jeugd en het aantrekken van buitenlandse investeerders. Kaapverdië heeft de moeilijke jaren achter zich gelaten en ziet de toekomst zonnig tegemoet!

Boot in Kaapverdië

Godsdienst

Maar liefst 96 procent van de bevolking is rooms-katholiek. De Portugezen namen deze godsdienst mee naar Kaapverdië. Slechts drie procent van de Kaapverdiërs is protestants.

Eten en drinken

De Kaapverdische keuken kent zowel invloeden uit Portugal als uit Afrika. Maïs en vis zijn altijd voorradig op de eilanden. Vlees wordt juist als een luxe gezien, omdat dit geïmporteerd moet worden. Cachupa is het nationale gerecht van Kaapverdië. Veel families eten deze uit bonen en maïs bestaande schotel elke dag. Aan het gerecht worden, indien voorradig, ingrediënten als ui en vlees toegevoegd. Grogue is een typisch Kaapverdiaans drankje. Deze van suikerriet gemaakte alcoholische drank wordt vooral gebrouwen op het eiland Santo Antão.

Geldzaken

Op de Kaapverdische eilanden betaalt men met de escudo. Het is verboden deze valuta in- en uit te voeren, dus geef alle escudo’s uit voor vertrek. Contant geld wisselen is mogelijk op de luchthaven en bij banken. Hier is het ook mogelijk om traveler cheques in euro’s, Amerikaanse dollars en Britse ponden in te wisselen. Geld opnemen kan nog lang niet overal. Vooralsnog zijn de geldautomaten alleen geschikt voor Visa-passen. Overige bankpassen zijn voor zover bekend niet te gebruiken, terwijl creditcards zeer beperkt worden geaccepteerd.

Grensdocumenten

Voor een reis naar Kaapverdië is een visum vereist. Uw paspoort dient bij het indienen van een visumaanvraag nog minstens zes maanden geldig te zijn. Wie langer dan dertig dagen op de eilanden wil verblijven, kan ter plaatse een verlenging van het visum aanvragen bij de politie. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.

Advies voor vertrek

Voor het vertrek naar Kaapverdië is het raadzaam om over bepaalde zaken na te denken. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van luchtige en katoenen kleding, gezien de tropische temperaturen waarmee de Kaapverdische eilanden te maken hebben.

  • Tijdsverschil: Er is sprake van een tijdsverschil tussen Nederland en Kaapverdië. In de winter is het twee uur vroeger op de eilanden, ’s zomers bedraagt het tijdsverschil drie uur.
  • Water: Het kraanwater in Kaapverdië is niet te drinken. Kook het daarom voor gebruik of koop flessen water. Schil daarnaast uw groenen en fruit zelf en zorg ervoor dat uw vis en vlees goed doorbakken is.
  • Elektriciteit: Op de Kaapverdische eilanden hanteert men een voltage van 220 Volt, net als in Nederland. Er worden hier dezelfde stekkers en stopcontacten als bij ons gebruikt.

Wil je niets van Kaapverdië missen? Laat je dan inspireren door onze tips en highlights Kaapverdië


Boek Kaapverdië online