Bekijk hier de Reisdetails
Een reis met een gevarieerd aanbod. Via de Werelderfgoedsteden Salamanca en Avila rijd je door de groene sierra’s en golvende, rotsachtige heuvels van Extremadura. In dit gebied, ideaal voor natuurliefhebbers en voor hen die zonder hordes toeristen het oude Spanje willen ontdekken, vind je, behalve natuurparken, ook tal van ruines van oude nederzettingen. Daarnaast bezoek je goed geconserveerde middeleeuwse stadjes als Trujilo en Caceres.
Dag 1: Madrid – Avila; 145 kilometer.
Je haalt jouw huurauto op en gaat op weg naar Werelderfgoedstad Avila. De stadsmuren, de grootste bezienswaardigheid van deze stad, zijn de best geconserveerde ter wereld. Ze zijn in de 11e eeuw gebouwd om de Moren buiten de deur te houden. Deze muren, maar ook de vier romaanse kerken die buiten deze muren zijn gebouwd, staan op de lijst van Unesco. Wandel over de stadsmuren en door het eeuwenoude centrum waar elke straat en elk plein doordrenkt is van de tijden van weleer.
Dag 2: Avila – Salamanca; 90 kilometer.
Vandaag vervolg je jouw reis naar de volgende Werelderfgoedstad, Salamanca. Deze voormalige nederzetting uit de preromeinse tijd, viel in 217 voor Christus in handen van Hannibal. Nu is het een levendige universiteitsstad met de oudste universiteit van Spanje. De meeste bezienswaardigheden staan in het centrum en zijn heel goed te voet te verkennen; de universiteit, het Plaza Mayor en de oude en nieuwe kathedraal.
Dag 3: Salamanca
Je hebt vandaag de hele dag de tijd om deze imposante stad verder te verkennen. Het Plaza Mayor, gebouwd in opdracht van Filips V om de stad te bedanken voor zijn steun in de Spaanse Successieoorlog, werd in 1755 voltooid. Aan het plein, een van de grootste van Spanje, ligt het Koninklijk Paviljoen. Ooit werden hier stierengevechten gehouden; nu kunt er heerlijk rondslenteren en winkelen.
Dag 4: Salamanca – Plasencia; 125 kilometer.
Tussen twee sierra’s door, rijd je van Castilie-Leon naar Plasencia in Extremadura. Hier hebben we voor je de ongelooflijk mooie Parador de Plasencia **** gereserveerd, gevestigd in het 15e eeuwse Santo Domingo klooster. De dikke stenen muren, hoge, bewerkte plafonds en gewelfde gangen maken dit, op een regenachtige dag, een plek waar het geen straf is binnen te moeten blijven.
Deze parador had een strategische locatie omdat het aan de Ruta de la Plata lag, de 1000 kilometer lange zilverroute, van Sevilla naar Santiago de Compostela, alsmede aan de pelgrimsroute. In het oude stadje vind je veel historische gebouwen, uit diverse periodes. Voor de natuurliefhebbers: Ten zuiden van Plasencia ligt het schitterende Parque Natural de Monfrague, met een bijzonder gevarieerde fauna. In het vlakbij gelegen Villareal de San Carlos bevindt zich het informatiecentrum.
Dag 5: Plasencia – Trujilo; 120 kilometer.
Tip: Als je de oude binnenstad van Caceres graag wilt meepikken, dan hoef je het voor de extra kilometers niet te laten; het is nog geen tien kilometer omrijden. De oude binnenstad is in 1986 op de Werelderfgoedlijst geplaatst omdat de prachtige architectuur, een mix van romaanse, Moorse, gotische en renaissancistische stijlen, een reflectie is van haar geschiedenis.
Trujilo, gelegen op een heuvel, wordt wel de geboorteplaats van de ontdekkingsreizigers genoemd. De bekendste, Francisco Pizarro, heeft Peru “ontdekt”. Extremadura in het algemeen en Trujilo in het bijzonder, heeft relatief veel “conquistadores” en emigranten geleverd voor de Nieuwe Wereld. Van de rijkdommen die men daar vond, werden thuis vele nieuwe gebouwen betaald. De vele paleizen en klooster in Trujilo getuigen hiervan.
Dag 6: Trujilo.
Bezoek de sarcofagen in de Iglesia de Santa Maria la Mayor of het Palacio del Marques de la Conquista, gebouwd door Hernando Pizarro, de broer van Francisco. In het hoekraam staan de beelden van hun hoofden en die van hun Inca-vrouwen. Als het Plaza Mayor ’s avonds verlicht wordt, is het een van de mooiste pleinen van Spanje.
Dag 7: Trujilo – Oropesa; 100 kilometer.
Oropesa was in de middeleeuwen en renaissance het agrarische satelietstadje van Toledo. In dit charmante stadje herinneren historische kloosters, kerken en paleizen aan deze tijd. In april worden er de “Middeleeuwse Dagen” georganiseerd, waarin ze hun glorieuze verleden herscheppen.
Uw, wederom prachtige, sfeervolle hotel, de Parador Museo de Oropesa **** was ooit het ouderlijk huis van de Alvarez de Toledo familie, de graven van Oropesa. Het heeft onderdak geboden aan soldaten, religieuze personen en edelen. In 1930 is het geconverteerd tot een hotel en werd het de eerste, historische parador in een keten van kastelen, paleizen en kloosters die dezelfde transformatie hebben ondergaan. Ze zijn allen eigendom van de overheid en hierdoor behoed voor verval.
Dag 8: Oropesa – Madrid; 190 kilometer.
Helaas, het zit er weer bijna op; Na het ontbijt rijd je terug naar Madrid waar je jouw huurauto op het vliegveld kunt inleveren. Terugvlucht per KLM naar Amsterdam.