Amerika: meer dan alleen metropolen

Amerika heeft veel meer in huis dan alleen wereldse metropolen. Als natuurliefhebber heb je de keus uit meer dan zestig nationale parken, waarvan een groot aantal terugkomt in de reizen naar Amerika. Denk aan de duizelingwekkende diepte van de Grand Canyon of één van de heetste plekken op aarde: Death Valley. Trek de wandelschoenen aan en laat je fascineren door de diepe kloven, spuitende geisers, idyllische woestijnlandschappen en imposante watervallen. Misschien vang je ook nog wel een glimp op van een wolf of grizzlybeer…

Bryce Canyon National Park

Een mysterieus doolhof van oranje, uitstekende rotsen… de Bryce Canyon gaat je voorstellingsvermogen te boven. De oranje rotsen worden afgewisseld met diepe kloven en imposante bomen. Vooral ’s ochtends en ’s avonds ontstaat er een surrealistische schouwspel van verschillende kleuren. Met een shuttlebus kun je naar verschillende uitzichtpunten rijden. Maar je kunt ook de wandelschoenen aantrekken en je door een gids naar de meest mooie plekjes laten leiden. Slecht ter been of gewoon niet zo sportief? Dan staan er muilezels voor je klaar. En als je aan één dag niet genoeg hebt om deze indrukwekkende kloof te ontdekken, overnacht je gewoon op één van de campings!

Death Valley National Park 

Wie niet vies is van een saunabezoekje op zijn tijd, mag zich nu schrap zetten voor een heftigere ervaring: Death Valley is de op één na heetste plek ter aarde! In dit laagst gelegen en droogste gebied van de Verenigde Staten, haalt het kwik in de zomermaanden met gemak de 50 graden… Stap je hier de auto uit, dan loop je tegen een muur van hitte aan. Hopelijk weerhoudt het je er toch niet van om een wandeling te maken door dit park. Uitgestrekte zoutvlaktes, imposante zandduinen, vulkanische kraters en bergtoppen van meer dan 4000 meter hoog wisselen elkaar af. Het mooiste uitzicht over de vallei heb je bij het bekende uitkijkpunt ‘Zabriskie Point’. Je kijkt hier uit over een pastelkleurig, golvend duinlandschap dat zo heet is dat er vrijwel geen leven mogelijk is. Het is verstandig om in de ochtend op pad te gaan, als de temperatuur zijn heetste punt nog niet heeft bereikt. Draag ook beschermende kleding tegen de zon én zorg voor een goedgevulde koelbox met waterflesjes!

Grand Canyon National Park

Eén van de bekendste parken van Amerika: Grand Canyon National Park. Dit ‘gat in de aarde’ spreekt bij iedereen tot de verbeelding. De 1600 meter diepe ravijnen werden zes miljoen jaar geleden uitgeslepen door de Colorado rivier. Je kunt de canyon op verschillende manieren ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en daal af naar de bodem van de kloof. Hoe lager je komt, hoe hoger de temperatuur, dus zorg ervoor dat je niet op het warmste moment van de dag gaat lopen. Neem ook genoeg water mee en: vergeet niet dat je ook weer naar boven moet! Ben je niet zo’n wandelfanaat? Dan is raften in de Colorado rivier misschien wel wat voor jou. Ook populair is de helikoptervlucht die je een sensationeel uitzicht geeft over deze 435 kilometer lange kloof. Het roodachtige gesteente van de Grand Canyon geeft vooral bij zonsondergang een surrealistisch beeld…

Joshua Tree National Park

Het Joshua Tree National Park heeft zijn naam te danken aan een bijzondere boom. De Yucca brevifolioa boom wordt in de volkmond ook wel ‘Joshua tree’ genoemd. De boom deed men vroeger denken aan de profeet Jozua, die met zijn armen naar de hemel reikt. De vele vertakkingen van deze boom groeien recht omhoog. De bomen staan verspreidt tussen heuvels in een vlak landschap. Ook de vele cactussen floreren in deze verlaten woestijn. Het massieve gesteente in dit nationale park leent zich uitstekend als klimwand voor de fanatieke rotsklimmer. Is dit lichamelijk iets te intensief voor jou? Volg dan één van de wandelroutes, zoals de ‘Hidden Valley’. Met hoogteverschillen van slechts 30 meter is deze route zelfs voor de verstokte roker uit te houden!

Rocky Mountains National Park

De Rockies is een 48 kilometer lang geberge dat Amerika als het ware in tweeën deelt. De bergtoppen van de Rocky Mountains reiken hier al gauw tot een hoogte van 3.000 meter. Toch spant de berg Longs Peak de kroon met zijn respectabele 4.346 meter hoogte. Je kunt proberen de Longs Peak route te wandelen, maar dan moet je wel in topconditie zijn. Gelukkig ligt er in het park meer dan 500 kilometer aan wandelroutes voor je klaar. Geniet van de majestueuze berggezichten, alpenweiden, bossen en meren. Je kunt talloze dieren tegenkomen, zoals elanden, poema’s, zwarte beren en coyotes. Met een beetje geluk vang je zelfs een glimp van een wolf op. Vergeet tijdens het wandelen ook niet naar boven te kijken, want boven je hoofd kan zomaar een havik of arend cirkelen..

Yellowstone National Park

In de Verenigde Staten, en grotendeels in Wyoming, ligt Yellowstone National Park. Dit is het oudste nationale park ter wereld en dat zie je ook terug in de dieren die hier leven. Geniet je in een toeristenbus van een tour door dit park? Sta dan niet vreemd te kijken als er opeens een file van bijna prehistorische bizons op de weg verschijnt… Ook wolven, grizzlyberen en coyotes hebben dit park als hun leefgebied gerekend. Maar het park staat niet bekend om zijn bijzondere dierenwereld. Naast het water dat in de mooiste watervallen naar beneden klettert, is het park bezaaid met geisers. Deze heetwaterbronnen spuwen om de zoveel tijd de meest indrukwekkende fonteinen de aarde uit. De meest actieve geiser in dit park is ‘Old Faithfull’. Deze populairste attractie van het park kan het kokende water wel tot een hoogte van 56 meter de lucht in spuiten!

Yosemite National Park

Het Yosemite National Park is het oudste nationale park van Amerika. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de diversiteit van het gebied. Wouden, meren, maar vooral de grote watervallen maken dit park zo bijzonder. Bergen met namen als El Capitan en Half Dome torenen hoog boven het landschap uit. Als je een beetje geluk hebt, of pech voor de bangeriken, kun je zelfs de bruine beer tegenkomen… Haal je uit een stevige wandeling niet genoeg voldoening? De sportieveling kan ook gaan bergbeklimmen. De weg via de oostingang is zo hoog gelegen, dat je hier in mei nog sneeuw kunt vinden. De skifanaten kunnen zich hier dan ook helemaal uitleven. Let op: deze weg is in de wintermaanden wel gesloten!

Zion National Park

Treed binnen in het wandelparadijs: Zion National Park! Je kunt dit park niet met de auto intrekken, maar de benenwagen leent zich des te beter. Het park wordt gedomineerd door kleurrijke kliffen en rotsen, snelstromende rivieren en loodrechte, zandstenen wanden die je op een prettige manier heel klein doen voelen… Maak bijvoorbeeld een wandeling door de nauwe, 800 meter diepe canyon van de Virgen River. Waterdichte wandelschoenen zijn dan wel handig! De meest uitdagende wandelroute is die naar de imposante rots ‘Angel’s Landing’. De wandeling eindigt op de top van deze rots en hoogtevrees kun je dan ook niet gebruiken. Ben je minder sportief? Dan is een wandeling naar Emerald Pools een goede vervanging. Deze wandeltocht leidt je onder andere langs de meest idyllische watervallen…

Nog steeds niet overtuigd om een reis naar Amerika te boeken?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze reizen naar Amerika