Beste reistijd

De winters in Nieuw-Zeeland zijn aangenaam en veel toeristen vinden dit dan ook het ideale moment voor Nieuw Zeeland reizen. Vanwege het gematigde klimaat is het land het hele jaar door te bezoeken, maar het voor- en najaar zijn het meest geschikt.

Ligging

Op het zuidelijk halfrond liggen de twee eilanden die samen Nieuw-Zeeland vormen. De seizoenen zijn hier het tegenovergestelde van de Nederlandse seizoenen. Als het bij ons zomer is, is het in Nieuw-Zeeland winter. De winters in Nieuw-Zeeland zijn aangenaam en veel toeristen vinden dit dan ook het ideale moment om een rondreis door het land te maken.

Flora en Fauna

Nieuw-Zeeland hebergt een groot aantal bloemen en planten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Doordat het land een lange tijd geïsoleerd was van de rest van de wereld, hadden vele bloemen-, planten- en dierensoorten ruime tijd de mogelijkheid om zich zonder inmening van anderen te ontwikkelen. De fauna in Nieuw-Zeeland is geweldig. In de wateren rondom het land leven zeedieren als haaien, dolfijnen, walvissen en de pinguïn. Op het vasteland leeft nog eens een grote verscheidenheid aan reptielen, insecten en andere diersoorten. Het meest beruchte en beroemde insect op Nieuw-Zeeland is de sandfly. Deze zwarte kleine vliegjes kunnen keihard toeslaan. Ze bijten met name in enkels, dus het is aan te raden om goede schoenen en sokken te dragen bij een verblijf in Nieuw-Zeeland.

Geschiedenis

Eigenlijk is Nieuw-Zeeland historisch gezien nog een jong land. Het land is miljoenen jaren onbewoond geweest tot de eerste Maori’s het betraden, ongeveer duizend jaar geleden. In 1642 ontdekte Abel Tasman Nieuw-Zeeland. De eerste kennismaking met de Maori’s verliep niet helemaal vlekkeloos. De Maori’s stelden zich vijandig op en doodden verschillende leden van Tasman’s bemanning. In 1769 was het James Cook die het land opeiste voor Engeland. Hij bracht met weinig middelen Nieuw-Zeeland goed op de kaart.

Langzaamaan begonnen steeds meer Engelsen Nieuw-Zeeland te ontdekken. Na 1839 kwamen er steeds meer Engelse immigranten naar het land, waardoor het nodig werd het één en ander vast te gaan leggen in bepaalde verdragen. De Eerste en TWeede Wereldoorlog gingen bijna geheel aan Nieuw-Zeeland voorbij en in 1947 werd het land geheel onafhankelijk van Engeland. Sindsdien zijn de economie en de bevolking blijven groeien en is Nieuw-Zeeland uitgegroeid tot een modern westers land.

Godsdienst

Het christendom is verreweg de meest voorkomende vorm van godsdienst in Nieuw-Zeeland. Ruim 68 procent van de Kiwi’s beschouwt zichzelf als een christen. Daarnaast is er nog nog een deel dat de Anglicaanse kerk aanhangt, een deel wat behoort tot de Presbyteriaanse kerk en de overige 15 procent die de rooms-katholieke kerk aanhangt.

Eten en drinken

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn smaakvolle gerechten uit een schoon milieu. Rondom de ruige kustlijn van de twee Nieuw-Zeelandse eilanden zijn veel vissoorten en zeevruchten te vinden, in het binnenland is het vaak lamsvlees dat de pot schaft. De Nieuw-Zeelandse keuken kent voornamelijk Britse invloeden. Zo kan het bekende Fish and Chips op veel liefhebbers rekenen en is de traditionele Engelse sandwich een vaak gegeten lunchgerecht. Nieuw-Zeelanders zijn, net als Britten, echte theeleuten. Ze drinken hun kopje thee het liefst met een wolkje melk. De Kiwi’s zijn daarnaast niet vies van een glaasje alcohol. In de vele restaurants, cafés en wijnproeverijen zijn verschillende wijnsoorten te proeven.

Geldzaken

De Nieuw-Zeelanders hanteren de Nieuw-Zeelandse Dollar als officiële munt. Bij aankomst op de luchthaven is het mogelijk om geld te wisselen en ook het meebrengen van kleine coupures is geen enkel probleem. Het is mogelijk om in Nieuw-Zeeland met bankpas of creditcard te pinnen.

Grensdocumenten

Voor een verblijf van maximaal drie maanden in Nieuw-Zeeland is geen visum vereist. Wel dient u in het bezit te zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden en een ruimte voor een lege visumpagina. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.

Advies voor vertrek

Voordat u vertrekt naar Nieuw-Zeeland is het aan te raden om enkele voorbereidingen te treffen en goed na te denken over bepaalde zaken.

Tijdsverschil: Er is een flink tijdsverschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland. Tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in september is het in Nieuw-Zeeland tien uur later. Bent u tussen de laagste zondag in september en de laatste zondag in oktober in het land, dan bedraagt het tijdsverschil elf uur. Wie tussen de laatste zondag in oktober en de laatste zondag in maart naar Nieuw-Zeeland reist, moet rekening houden met een verschil van twaalf uur.
Elektriciteit: Nieuw-Zeeland hanteert een standaardvoltage van 240 Volt. De stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Het meenemen van een wereldstekker is dus aan te raden.
Kledingadvies: Het meenemen van luchtige, katoenen en linnen kleding naar Nieuw-Zeeland is geen overbodige luxe. Dit geldt ook voor een regenjas of een poncho. Voor de koelere Nieuw-Zeelandse avonden is het aan te raden om een fleecetrui of vest mee te nemen. Doe dit vooral tussen mei en september, wanneer het winter is in Nieuw-Zeeland. Tijdens de hete zomerdagen is een zonnebril, hoed en goede zonnebrandcrème absoluut vereist.
Pinnen: Let op: in verband met de veiligheid staat uw bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. Laat uw bankpas dus eerst even ‘aan’ zetten via uw bank!

Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Nieuw-Zeeland?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze reizen naar Nieuw-Zeeland