Beste reistijd Argentinië
Staat naar Argentinië reizen op de planning? Het land is groot, daarom kan er niet van één beste reistijd naar Argentinië gesproken worden. Houd er rekening mee dat het land op het zuidelijk halfrond ligt. De seizoenen zijn hier omgekeerd ten opzichte van Nederland. Voor het zuiden van het land geldt dat het beste in ons winterseizoen kan worden gereisd, terwijl het in het noorden van Argentinië op dat moment juist erg bewolkt is en veel regent. Dit gebied is het beste te bezoeken in ons zomerseizoen.
Ligging
Argentinië ligt in het zuidelijke gedeelte van Zuid-Amerika. In het noorden grenst het aan Bolivia, Paraguay en Brazilië, in het oosten aan Uruguay en in het westen aan Chili. Het land is ideaal voor een combinatierondreis Argentinië. Het is het tweede land in grootte in Zuid-Amerika.
Flora en fauna
Doordat Argentinië zo groot is, en zich uitstrekt van de evenaar tot aan de zuidpool, kent het land een grote verscheidenheid aan klimaten. Het land kent hierdoor meer dan tienduizend verschillende planten. De oudste boomsoort ter wereld, de araucaria, komt hier nog voor en is zeer bijzonder. Ook het dierenrijk kent honderden verschillende soorten dieren. Een rijtje uit het aanbod: flamingo’s, jaguars, reuzengordeldieren, miereneters, krokodillen, apen, lepelaar, toekans, tapirs, (giftige) kikkers, (giftige) slangen, (giftige) spinnen, armadillo’s, pampahazen, vossen, walvissen, potvissen en dolfijnen. Bekijk voor meer over de natuur ook eens de tips Argentinië en highlights van Argentinië!
Geschiedenis
Argentinië werd 1816 onafhankelijk van Spanje en was eind negentiende eeuw tot begin twintigste eeuw één van de rijkste landen ter wereld. Na 1920 stortte de economie volledig in. Veel conflicten volgden, met name tussen de burgers en de militairen en de conservatieven en liberalen. Na 1983 kwamen er vrije verkiezingen en de democratie begon in die tijd terrein te winnen. De economie bloeide op maar stortte in 2001 weer in. De stabiliteit in Argentinië is tot op de dag van vandaag niet gegarandeerd. De Argentijnen hebben moeite met het vasthouden van een regering en deze op juiste wijze te vormen. Binnen de democratie hangt de regering het totalitairisme aan, ze zijn anti-Amerikaans en anti-Brits.
Godsdienst
Het merendeel van de bevolking is rooms-katholiek, maar daarvan gaat maar een klein deel nog naar de kerk. In Argentinië bestaat godsdienstvrijheid en de Rooms-Katholieke Kerk is geen onderdeel van de Argentijnse staat. Wel was het lange tijd zo dat kandidaten voor het presidentschap rooms-katholiek moesten zijn. Halverwege de jaren negentig is dit uit de grondwet geschrapt. Een heel klein deel van de bevolking is protestants en dat zijn dan met name Duitse immigranten.
Eten en drinken
De Argentijnen zijn vleeseters. Hiervoor kun je tijdens jouw rondreis het beste terecht bij de Parrillas. De porties zijn groot. Wie ’tenedor libre’ of ‘parrillada’ ziet staan, mag onbeperkt vlees eten. De gerechten worden meestal aangevuld met een saladebuffet. Vlees zonder wijn is in Argentinië niet denkbaar en er zijn dan ook vele goede wijnen verkrijgbaar. Een typisch Argentijns ontbijt bestaat uit ‘media lunas’ met ‘dulche de leche’, oftewel croissantjes met zoete caramelpasta. Argentijnen zijn daarnaast verzot op Alfajores. Dit is een koek, bestaande uit meerdere lagen biscuit, cake, dulche de leche of jam.
Geldzaken
De Argentijnse peso is het wettelijke betaalmiddel in Argentinië. Ook de Amerikaanse dollar wordt in veel gevallen geaccepteerd. In de grotere steden is het mogelijk om met een pinpas of creditcard te pinnen bij banken.
Grensdocumenten
Wie langer dan drie maanden in Argentinië wil blijven, heeft een visum nodig. Blijf je korter dan is een geldig Nederlands paspoort voldoende. Dit paspoort nog wel zes maanden geldig te zijn bij terugkomst in Nederland. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.
Advies voor vertrek
Het is aan te raden om voor een vertrek naar Argentinië enkele voorbereidingen te treffen en na te denken over bepaalde zaken.
- Verkeer: Denk er aan dat Argentinië groot is en de afstanden die je moet afleggen dus ook. Veel wegen zijn onverhard en de Argentijnen rijden chaotisch, houden weinig rekening met verkeersregels en stoplichten. Een internationaal rijbewijs wordt daarom aanbevolen als je voor Argentinië autorondreizen gaat.
- Tijdsverschil: Houd rekening met een tijdsverschil tussen Nederland en Argentinië. Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Argentinië vijf uur vroeger dan in Nederland. In de winter bedraagt het verschil vier uur.
- Inentingen: Inentingen zijn zeker aan te raden maar zijn niet verplicht. Je kunt daarvoor contact opnemen met de GGD. De inentingen die het meest aangeboden worden zijn tyfus en gammaglobuline, gele koorts en DTP.
- Pinnen: Let op, in verband met de veiligheid staat je bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. Je moet je bankpas dus zelf even ‘aan’ zetten. Neem hiervoor contact op met jouw bank.
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisadvies op maat voor je.
– OF –
Bekijk meer van onze reizen naar Argentinië