Je kunt mij geen groter plezier doen dan met een reis naar Afrika: de mensen, de geuren, de kleuren en … natuurlijk het wildlife! Het wordt Tanzania, het ultieme safariland, twee jaar geleden ben ik hier ook al geweest, in een poging om de migratie mee te maken, maar helaas heb ik die toen gemist. Daarom een nieuwe poging, zal het lukken om de trek van de miljoenen wildebeesten (gnoes) te volgen?

Ontdek meer Tanzania

Kilimanjaro en ik in de wolken

Als je voor een safari naar Tanzania gaat, vlieg je meestal aan op Kilimanjaro Airport, genoemd naar het bergmassief en de regio Kilimanjaro. De top van de berg bevindt zich meestal in de wolken, en als we landen voel ik me ook zo! Ik ga weer op zoek naar de migratie: miljoenen dieren ondernemen deze moeizame reis om voedsel te vinden en zo hun soort in stand te houden. Een ware overlevingstocht dus. Ik reis begin maart, dat is het begin van de regentijd in Tanzania, maar ook de tijd van de geboorte van de jonge dieren. Reis mee met mij over de eindeloze vlaktes van de Serengeti.

Cheetah familie safari

Tarangire National Park

De reis in Tanzania is mooi opgebouwd, de eerste twee nachten slapen we in Olivers Camp wat in Tarangire National Park ligt. Tarangire is een klein park, met een totaal ander aanzicht dan bijvoorbeeld de Serengeti. Het is heel groen met prachtige Baobab bomen en het heeft een swamp (moerasgebied) waar altijd gras te vinden is. Je ziet hier honderden olifanten en ook de jongen, zo schattig die mini’s die hun eerste stappen naast hun grote moeders maken …

Tarangire National Park Baobab boom

Tarangire National Park luipaard

Slapen in de wildernis

Ik overnacht dus in een tent, het is meer glamping dan kamperen. De tenten staan op een verhoging en zijn voorzien van echte bedden, een toilet, douche en een waanzinnig uitzicht! Op deze plekken verblijf je meestal op een ‘game package basis’. Dat houdt in dat je de game drives (safari) in een open auto maakt en bij deze kampeerplekken verblijft. Het eten doe je met de andere gasten aan een grote tafel en ‘s avonds zit je met z’n allen bij het kampvuur en gaan de beleefde avonturen en sterke verhalen rond. Deze manier van reizen kom je in veel Afrikaanse landen tegen en is bijzonder comfortabel en erg gezellig. Overdag ben je op stap met je eigen gezelschap en ‘s avonds leg je makkelijk contact met mensen vanuit de hele wereld.

Slapen in de wildernis

Een avontuur op grote hoogte

Het volgende park is Lake Manyara National Park, bekend om de vele bavianen en volgens de verhalen boomklimmende leeuwen, maar die heb ik zelf nog nooit gezien! Wat mij hier aantrekt is de Hippo Pool waarin tientallen nijlpaarden liggen te badderen en de nieuwste troef in dit park: de Tree Top Walk. Er is sinds kort een soort boomkroonpad aangelegd waarover je op 18 meter hoogte door het woud loopt. Apen schieten voor je uit en onder je door en ver onder mij lopen 3 olifanten … geweldig! Jammer dat de touwbruggen zo schommelen, ik vind het best spannend.

Lake Manyara National Park Tree Top Walk hippo

De Ngorongoro krater, wat zegt u?

Van Manyara rijden we richting de Serengeti, waar het mij allemaal om te doen is, maar de beroemde Ngorongoro krater sla ik natuurlijk niet over. Hier is altijd wild te vinden en het is ook het gebied waar je de Masai kunt ontmoeten. De Masai is van oorsprong een nomadenvolk, wat van gebied naar gebied trok om hun vee te voederen. Tegenwoordig leven ze meer in dorpen, maar het kan wel zijn dat de mannen rondtrekken en de vrouwen en kinderen in het dorp achterblijven. Probeer als je zo’n dorp wilt bezoeken dat spontaan onderweg te doen in overleg met je chauffeur. De van tevoren georganiseerde excursies zijn erg toeristisch en commercieel en je ziet dan niet echt het gewone leven van dit bijzondere volk.

Ngorongoro krater - Masai man

Voor mij is 1 dag of dagdeel in de krater voldoende. Je krijgt hier het wild op een presenteerblaadje, maar voor mij is de spanning of je op een gamedrive überhaupt wat tegenkomt meer mijn ding. Wel is het fantastisch dat we onverwachts bij een rotsachtig gebied een koppel leeuwinnen met welpen tegenkomen, daar kan ik dan wél weer uren naar kijken. En dan merk ik dat we in de regentijd zitten want de lucht wordt pikzwart en een oorverdovend onweer barst los. De leeuwen verdwijnen en ik ga richting de lodge waar de butler (zo wordt mijn kamer steward genoemd) een warm bad heeft klaargemaakt: hoe vervelend …

Ngorongoro krater file

Het ziet zwart van de dieren

Tot nu toe is het vervoer van plek naar plek per safarivoertuig, zo rij ik ook nu dwars door de Serengeti (wat eindeloze vlaktes betekent) naar de volgende overnachtingsplek. Een hele dag ben ik onderweg, maar wel in gezelschap van duizenden wildebeesten en zebra’s. Missie volbracht, de migratie is hier!

Serengeti wilde beesten Gnoes

Boomklimmende leeuwen

Voor deze twee overnachtingen heb ik een strategische locatie gekozen in het centrale deel van de Serengeti bij Dunia Camp. Ondanks dat dit deel wat drukker is dan andere gebieden in de Serengeti is het hier prima toeven. Dunia ligt op een afgelegen plek en je kunt vanaf hier alle kanten op dus wat je ook kiest je komt altijd wel iets op het spoor tegen. Dunia Camp wordt gerund door vrouwen. De twee mannen die hier nu nog zijn zullen eerdaags elders gaan werken en dan is het dus ‘womens only’. Maar de mannelijke gasten zijn natuurlijk wel welkom!

En wat ik in Lake Manyara niet had gezien, verrast me hier: de boomklimmende leeuwen! Het schijnt dat de beesten dit doen omdat ze meer schaduw hebben als ze op de takken van de boom liggen dan eronder op het hete zand. Heel bijzonder om te zien hoe staart en poten ontspannen naar beneden bungelen terwijl een alert geel oog je aankijkt.

Serengeti Dunia Camp boomklimmende leeuwen

Ook hier slaap ik weer in een tent met uitzicht over de vlaktes. Er zijn hier veel buffels in de buurt en als ik ‘s avonds met mijn ascari (bewaker, omdat je in het donker niet alleen mag lopen) naar de tent loop word ik onherroepelijk en snel een andere tent ingeduwd omdat er twee levensgevaarlijke buffels tussen de tenten lopen. De ascaris nemen geen enkel risico met de gasten: als de kust veilig is en ik in bed lig met mijn kruikje hoor ik de buffels nog lang rondscharrelen en brommen. Slaap lekker!

Buffel Tanzania

Per bushplane en ballon over de Serengeti

Op weg naar mijn laatste plek: Kimondo, afgelegen in South Serengeti dus is er een bushplane geboekt. De wegen (als je ze al zo kan noemen) zijn erg slecht door de vele regen en het risico dat je vast komt te zitten is zo groot dat vliegen de beste optie is.

Bushplane Kimondo Serengeti

Bij Kimondo werken alleen mannen, weer eens wat anders en de tenten hier zijn geweldig! Ik heb echte bush tv want voor mijn tent ontvouwt zich een vlakte vol met wildebeesten (gnoes), zebra’s en her en der een giraf en kleine kalfjes. Dag en nacht klinkt hier het monotone geluid wat de wildebeesten maken: daaa daa daaa. Je valt hier heerlijk bij in slaap!

De tenten hebben een ‘bucket shower’, dat vind ik geweldig! Met de walkie talkie geef je aan dat je graag wilt douchen en dan komt er iemand met een grote, op het vuur warm gemaakte, kan met heet water welke in de emmer boven je tent gestort wordt. Met een hendeltje zet je de emmer open en dan kan je douchen. Geen uren, maar lang genoeg om even je haar te wassen.

Uitzicht wilde beesten Serengeti

Vanuit Kimondo maak ik een ballontocht over de Serengeti. Vanuit de lucht zie je de duizenden dieren in een lange rij op weg gaan naar het verse gras in een ander gebied. En dan komt het besef dat ik mijn reis ook weer moet vervolgen. De volgende dag vlieg ik weer met zo’n klein wiebelend vliegtuigje terug naar Arusha en daarna volgt de vlucht naar huis.

Het was een bijzondere reis! Zoveel gezien, zoveel meegemaakt, zoveel gezelligheid en een droom die uitkwam: het meemaken van de migratie, Tanzania is mooi. Héél mooi!

Zelf zin in een trip naar Tanzania gekregen?

Ontdek nog meer over de geweldige safaritochten in Tanzania! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Tanzania op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Tanja Spoelder naar aanleiding van haar reis naar Tanzania.