Een stad waar je eindeloos veel kunt shoppen, rust vindt in de mooie parken en geniet van een overvloed aan Spaanse lekkernijen. En met deze tips wordt jouw stedentrip naar Madrid nóg leuker!

Ontdek meer Spanje

Een goede start

Na 2 uurtjes vliegen komen we aan op de luchthaven van Madrid en vervolgen onze weg via het openbaar vervoer. Bij boeking hebben wij de Tourist Travelpass gereserveerd: met deze pas kun je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer, afhankelijk van het aantal dagen dat je hebt gereserveerd. We overnachten in Acta Madfor, een perfect hotel met een goede prijs-kwaliteitverhouding en fijne ligging door de metrohalte voor de deur. Tegenover ons hotel ligt het moderne en overdekte winkelcentrum Centrum Unico Principe Pio waar je veel bekende winkel- en horecaketens vindt.

Aanrader: restaurant Casa Mingo

De eerste dag willen we gezellig uiteten en na wat research op Tripadvisor kozen we voor restaurant Casa Mingo, gelegen aan de Paseo del Florida. Nienke had hier goede verhalen op Tripadvisor over gelezen dus volgens ons het proberen waard.

Zodra wij binnenkomen krijg ik toch mijn twijfels. Het ziet er behoorlijk oubollig en leeg uit. Dit kwam vooral omdat het nog vroeg in de avond is en de Spanjaarden zelf vaker laat eten. Echter tegen een uur of zeven stroomt het vol en is geen tafel meer onbezet.

Wij kiezen voor de kip met sla en brood. Een eenvoudig gerecht, maar wat is die kip lekker mals! Het restaurant is nog volledig in oude staat en de bediening is erg vriendelijk. Ga je binnenkort zelf op stedentrip naar Madrid? Vergeet dit restaurant dan niet!

Restaurant Casa Mingo

Palacio Real

Als eerste op de planning staat het Koninklijk Paleis van Madrid, oftewel Palacio Real. Het paleis ligt op loopafstand van ons hotel, maar door mijn conditie (ik was op dat moment 30 weken zwanger) heb ik toch even de tijd nodig om bij te komen van deze behoorlijke klim. Maar het is het waard! Het paleis ligt in de mooie tuin Campo del Moro en is één van de grootste paleizen van Europa!

Palacio Real

Lunchen in een secret garden

Na een bezoek aan het Koninklijk Paleis is het tijd voor lunch. Het is even zoeken, maar na enig speurwerk hebben we El Jardin Secroto gevonden. Via de lederwarenwinkel Salvador Bachiller kun je naar het dakterras en kom je terecht in een secret garden! Het is hier tropisch warm en erg mooi aangelegd met prachtige planten. Ook is het voorzien van een overkapping welke geheel geopend kan worden. Tijdens de koudere dagen kun je hier dus ook prima zitten en tegelijkertijd toch het gevoel hebben dat je in een tuin zit.

Voor een brunch, bestaande uit een voor-, hoofd- en nagerecht, betaal je €19,95 per persoon. Hier krijg je absoluut waar voor je geld als je het mij vraagt!

El Jardin Secroto - Salvador Bachiller

Fijne terrasjes en een overdekte foodhal

Op het plein Puerta del sol vind je veel winkels en terrasjes en uiteraard duiken wij dus nog wat winkels in. Want we zijn tenslotte vrouwen én in Madrid. In de middag genieten we op het Plaza Mayor van een lekker drankje op een zonnig terras.

Plein Puerta del Sol

Tijd om verder te gaan, op naar de Mercado de San Miguel: een overdekte foodhal met diverse lokale producten. De brunch is weer gezakt en wij lusten wel weer wat. Wat een heerlijkheid allemaal … er valt bijna niet te kiezen! Nu is dat wel vaker een probleem van mij, maar hier staat zoveel lekkers en eigenlijk wil ik álles wel proberen.

Mercado de San Miguel

Restaurant La Pincheria

‘s Avonds kozen wij voor restaurant La Pincheria aan de Fernando El Católico. Een tapasbar met een informele sfeer en moderne inrichting waar het rustig, maar vooral gezellig is. Dit restaurant ligt buiten de toeristische zone en is vooral favoriet onder de locals. Het is een kleine kaart qua keuze, maar typisch Spaans en de bediening is zeer vriendelijk. Je krijgt daarnaast een goede uitleg van je gerecht en de beoordeling ‘uitstekend’ op Tripadvisor is dus ook volgens ons meer dan terecht!

Shop alert

Vandaag gaan we naar dé winkelstraat van Madrid: Gran Via! Naast geweldig winkelen en eten in Spaanse sferen kun je hier ook zeker genieten van prachtige architectuur. Tip: ga af en toe een zijstraat in, want ook hier kom je schitterende gebouwen tegen.

Madrid kent ook een grote Primark met 4 enorme etages. Volgens één van de verkopers is dit zelfs de allergrootste Primark van Europa. Ook al houd je niet van de Primark, het is zeker de moeite waard om even binnen te kijken!

Gran Via

Prachtig stadspark

Nadat we zijn uitgewinkeld nemen we de metro richting Park el Retiro. Een prachtig stadspark dat vooral bekend staat om de vijver waar je een roeiboot kunt huren en het water op kan gaan. Naast de vijver ligt een zuilengalerij in de vorm van een halve maan met een standbeeld van Alfons XII.

Het is hier goed vertoeven en zeker met het zonnetje een ideale plek om even uit te rusten en te genieten van de mooie omgeving. In het park ligt ook het Palacio de Cristal. Het werd gebouwd om tropische planten in tentoon te stellen, maar op het moment dat wij hier zijn, bevinden zich hier alleen botten.

Park el Retiro

La Lattina

Onze laatste dag is alweer aangebroken, ’s middags vliegen we terug dus in de ochtend nog even snel op pad. We gaan naar de kleurrijke wijk: la Lattina met haar smalle straatjes en steegjes. Vooral in het weekend en in de avonden vind je hier veel locals. Struin door de sfeervolle straatjes met diverse tapasbarretjes en leuke vintage winkeltjes. De sfeer is gezellig en je proeft hier van het echte Madrid!

La Lattina

Zelf zin in een trip naar Madrid gekregen?

Madrid is een heerlijke compacte stad en minder massaal en toeristisch dan Barcelona. Er zijn minder bezienswaardigheden en daardoor is een 3- of 4-daagse stedentrip naar Madrid voldoende. Laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Madrid op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Alieke Brouwer-Kamp naar aanleiding van haar reis naar Madrid.