Een vakantie Cuba is niet zomaar iets. Jouw vakantie naar dit mooie eiland moet tot in de puntjes geregeld zijn en je mag niets over het hoofd zien. Wanneer kun je het beste naar Cuba reizen? Hoe zit het met het eten en drinken op Cuba? Welke reisdocumenten heb ik nodig? Je gaat goed voorbereid naar Cuba met onze nuttige en praktische informatie. Lees ook onze tips Cuba, voor alles wat je niet mag missen en onze highlights Cuba voor alle hoogtepunten!

Beste reistijd

De beste periode om naar Cuba te reizen is van november tot en met april. November is de ideale maand, dan is het droog, warm en niet te druk. De temperatuur overdag is gemiddeld tussen de 18 en 30 graden, maar ook in de andere maanden is het warm met gemiddeld 23 tot 33 graden. Wel valt er in die maanden een hoop neerslag en is het een stuk drukker op het eiland. De regenbuien ontstaan snel, maar verdwijnen ook weer als sneeuw voor de zon. Dan kun je weer snel genieten van een brandende zon en strakblauwe hemel. Als zonliefhebber kun je hier je hart op: het hele jaar door heeft het eiland 6 tot 9 zonuren per dag. 

Ligging

Cuba is het grootste eiland van de Caribbean. Het is ruim twee keer zo groot als Nederland. Cuba bevindt zich op slechts 145 kilometer afstand ten zuiden van Florida en is gelegen tussen de Bahama’s, Jamaica en het uit Haïti en de Dominicaanse Republiek bestaande Hispaniola. Een écht Caribisch eiland dus! Doordat Cuba in een tropische klimaatzone ligt, komen er geen grote temperatuurverschillen voor. De omstandigheden zijn het hele jaar door ideaal voor een fijne en zonnige vakantie!

Flora en Fauna

Meer dan 8000 plantensoorten en ontelbare diersoorten zijn te vinden op en rondom Cuba. De meest bekende is natuurlijk de palmboom, die wel 25 meter hoog kan worden. Daarnaast leven in de zee krokodillen en schildpadden. Ook vind je er leguanen, kleurrijke landslakken en de agouta, een soort kleine miereneter. Ook zwijnen, herten en beren leven op Cuba. In het noorden van het eiland leven hele kolonies flamingo’s. De nationale bloem van Cuba is de vlinderjasmijn, een geurige, witte vlinderbloem. De veelzijdigheid van de Cubaanse natuur is ongelooflijk! 

Eten en drinken

Het eten in Cuba is niet echt gevarieerd of uniek te noemen. De maaltijden zijn vrij vet, weinig gekruid en rijk aan koolhydraten. Het is een mix van Spaanse, Afrikaanse en Cubaanse gerechten en ook de typisch Creoolse keuken is nog steeds op Cuba te proeven. Typische gerechten die Cubanen eten bestaan uit kippen- of varkensvlees met rijst en bonen. Voor de toeristen is er vaak vis, kreeft of zijn er garnalen. Water uit de kraan kun je niet drinken, daarom koop je flessen mineraalwater in de winkel. Sterke koffie met een hoop suiker, bier, rum en het dorstlessende sap uit suikerriet guarapo zijn drankjes die veel worden gedronken. Het beste kun je eten bij je hotel of bij Cubanen thuis. Het eten is er vaak beter dan in een staatsrestaurant en de bediening is een stuk beter! Probeer ook zeker een Cuba Libre: hét Cubaanse drankje dat bestaat uit cola met rum.

Geldzaken

De munteenheid van Cuba is de Cubaanse peso. Creditcards zoals Visa en Mastercard worden algemeen geaccepteerd, kaarten van Amerikaanse maatschappijen worden steevast geweigerd. Pinnen met een bankpas is lastig, aangezien er amper pingelegenheden te vinden zijn. Neem daarom euro’s mee, welke vrijwel in alle hotels zijn om te wisselen voor de Cubaanse peso.

Reisdocumenten

Wie naar Cuba afreist, dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij aanvang van de reis nog minimaal zes maanden geldig is. Het is daarnaast noodzakelijk om over een toeristenvisum te beschikken. Bij vertrek uit Cuba dien je op de luchthaven lokale vertrekbelasting te bewaren.

Advies voor vertrek

  • Op Cuba is er nauwelijks sprake van openbaar vervoer. De Cubanen liften voornamelijk, wat is te zien aan de centrale liftplaatsen in de grotere steden. Het is daarom aan te raden om een auto te huren en voor Cuba autorondreizen te kiezen. Een geldig Nederlands rijbewijs is hiervoor voldoende. Het is daarnaast vereist om in Cuba te beschikken over een reisverzekering die medische kosten dekt in het buitenland.
  • Houd rekening met een tijdsverschil. In Cuba is het zowel in de winter als in de zomer zes uur vroeger dan in Nederland. 
  • Op Cuba gebruikt men een netspanning van 110-120 Volt. De meeste hotels beschikken ook over 220-240 Volt. In de meeste gevallen zijn er Amerikaanse stekkers nodig met twee platte polen. 
  • In verband met de veiligheid staat je bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. Je moet je bankpas dus zelf even ‘aan’ zetten. Neem hiervoor contact op met je bank. 
  • Cuba is geen doorsnee land. Het internationale toerisme is nog jong. Daarnaast is dit swingende land officieel nog altijd een derde wereldland met een socialistische staat. Dit zorgt voor de nodige beperkingen. Houd er rekening mee dat je vaak in eenvoudige tot middenklasse hotels verblijft, die kwalitatief niet altijd aan de hoogste eisen voldoen. Ook is de keuze uit accommodaties niet in elke plaats even groot.
Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Cuba?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze mooiste reizen naar Cuba