Beste reistijd
De beste tijd voor IJsland reizen, is afhankelijk van de wensen. Wie het noorderlicht wil zien, kan het beste in de winter gaan. In de zomerperiode zijn de temperaturen het meest gunstig, met een gemiddelde temperatuur van vijftien graden in juli en augustus. In de zomer wordt het nauwelijks donker. Het schemert rond één uur ’s nachts hooguit een beetje.
Ligging
IJsland ligt in de Atlantische Oceaan, in het oosten ligt Noorwegen, in het westen ligt Groenland en in het zuidoosten ligt Schotland. Het noordelijkste puntje van IJsland raakt net de noordpoolcirkel.
Flora en Fauna
IJsland is gerust bergachtig te noemen. Meer dan de helft van het eiland ligt op 400 meter hoogte. Niet alleen de bergen domineren het landschap. Er zijn ook veel watervallen, gletsjers en vulkanen op IJsland te vinden. Wie een rondreis maakt door het land, stuit ook ongetwijfeld op donkere lavavelden, moerassen en de vele fjorden en kliffen aan de ruige kustlijn. Het landschap is daarnaast bezaaid met meren, actieve geisers en warmwaterbronnen, zoals de beroemde Blue Lagoon.
Geschiedenis
IJsland werd in de oudheid ontdekt en kreeg al gauw de bijnaam ‘het Uiterste Noorden’. De Ierse monniken waren de eerste inwoners van IJsland, rond 800 na Christus. Niet veel later kwamen de Noren het land bezetten. In 1262 werd IJsland officieel onderdeel van Noorwegen. Pas veel later kwam er een unie tussen de Noren, de Denen en de IJslanders. De Denen hervormden IJsland halverwege de zestiende eeuw en eind negentiende eeuw kwam er een officiële grondwet van IJsland. Vanaf het moment dat de grondwet officieel in gebruik werd genomen, ging het hard met IJsland. De universiteit werd opgericht, de autonomie werd verlengd en in 1918 wilde IJsland onafhankelijk worden van Denemarken. Op 17 juni 1944 lukte dit en werd IJsland een onafhankelijk land met een eigen regering en een eigen grondwet. In 1994 volgde er een lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte en in 2001 werd ook IJsland lid van het verdrag van Schengen.
Godsdienst
Maar liefst 93 procent van de IJslandse bevolking is lid van de Evangelisch-Lutherse kerk. Er zijn naast de staatskerk nog een tiental kleine protestantse afsplitsingen. Slechts één procent van de bevolking beschouwt zichzelf als rooms-katholiek.
Eten en drinken
Dat er in IJsland veel vis wordt gegeten, mag geen verrassing heten. Deze traditionele lekkernij is te eten in de leuke en gezellige restaurantjes van Reykjavik en de binnenlandse dorpjes. Rendiervlees is een andere lokale delicatesse die zeker het proberen waard is. Dit geldt ook voor de koffie. IJslanders staan bekend om hun enorme koffieconsumptie, wat te merken is aan de vele koffiehuizen. Deze zijn simpelweg niet te missen.
Geldzaken
In IJsland betaalt men met de IJslandse Króna (ISK). Een euro is ongeveer 160 Krona waard, afhankelijk van de wisselkoers tussen beide valuta. De creditcards van Visa en Mastercard worden vrijwel overal aanvaard en bankautomaten zijn makkelijk te vinden.
Grensdocumenten
Wie van plan is om naar IJsland af te reizen, dient in het bezit te zijn van paspoort of identiteitskaart dat gedurende het verbiljf op IJsland geldig is. Een visum is niet nodig. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.
Advies voor vertrek
Houd bij een vakantie in IJsland rekening met grote temperatuurverschillen. Neem daarom verschillende soorten kleding mee, vooral als u in de zomermaanden reist. Kleden in laagjes is altijd handig, net als het meenemen van een paar stevige wandelschoenen. Vergeet ook zeker niet uw badkleding, aangezien het landschap van IJsland rijk is aan warmwaterbronnen. Houd daarnaast rekening met een tijdsverschil. In de zomer is het in IJsland twee uur vroeger dan in Nederland. In de winter bedraagt het tijdsverschil één uur.
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.
– OF –
Bekijk onze reizen naar IJsland