Wat is het verschil tussen een charter en lijndienstvlucht?
Charters zijn door een reisorganisatie ingekochte vluchten die, afhankelijk van het seizoen, één of meerdere malen per week zonder vaste dienstregeling worden uitgevoerd. Het zijn veelal voordelige en rechtstreekse vluchten op toeristische bestemmingen.
Lijndiensten zijn vluchten die in een vaste dienstregeling en met een hoge frequentie worden uitgevoerd. De prijs van een lijndienstvlucht ligt meestal iets hoger dan de prijs van een chartervlucht, maar biedt de reiziger daarvoor veel meer flexibiliteit.
Wat is het verschil tussen een indirecte vlucht, een rechtstreekse vlucht en een non-stopvlucht?
Bij een indirecte vlucht dien je 1 of meerdere malen over te stappen. In het vluchtschema wordt aangegeven waar je dient over te stappen.
Bij een directe vlucht hoef je niet over te stappen, maar is het wel mogelijk dat het vliegtuig voor bijvoorbeeld een tankstop een tussentijdse landing maakt. In het vluchtschema wordt niet aangegeven dat er een tussenlanding wordt gemaakt, omdat de vlucht als één route met één vluchtnummer wordt aangegeven.
Bij een non-stopvlucht wordt rechtstreeks, zonder tussenlanding, naar de bestemming gevlogen.
Hoe laat dien je in te checken?
In je reisbescheiden zal vermeld worden hoeveel uur voor vertrek je aanwezig dient te zijn om in te checken, maar over het algemeen geldt:
- Chartervluchten minimaal 3 uur voor vertrek;
- Lijndienstvlucht op Europese bestemmingen minimaal 2 uur voor vertrek;
- Lijndienstvlucht op verre bestemmingen minimaal 3 tot 4 uur voor vertrek.
Dien je je vlucht te herbevestigen?
In je reisbescheiden wordt aangegeven of je je terugvlucht dient te herbevestigen. Bij de meeste vliegmaatschappijen is herbevestigen tegenwoordig namelijk niet meer noodzakelijk. Wel raden wij je aan ter plaatse contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of plaatselijke vertegenwoordiging van de reisorganisatie voor eventuele vluchtwijzigingen.
Hoe laat vertrek je?
Bij lijndiensttickets zijn je vluchtnummer en vluchttijden direct bij boeking bekend. Bij chartervluchten ontvang je je vluchtgegevens bij je reisbescheiden (ongeveer 1 week voor vertrek). Vluchtgegevens zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen, zelfs tot op de dag van vertrek.
Hoeveel bagage mag je meenemen?
Het meenemen van ruimbagage (koffers) op vakantie bij een vliegreis kan alleen tegen een toeslag. Luchtvaartmaatschappijen berekenen deze kosten apart aan hun passagiers en zijn dus niet in de totale reissom inbegrepen. Handbagage (rugzak, tas of kleine trolley) mag nog wel gratis mee het vliegtuig in onder bepaalde voorwaarden. De kosten en voorwaarden van ruimbagage en handbagage verschillen per luchtvaartmaatschappij.
Als je ruimbagage wilt meenemen, moet je deze apart bijboeken. Dat kun je in sommige gevallen zelf doen, maar je kunt dit ook door ons laten regelen. Dan heb je daar geen omkijken meer naar!
Ben je op zoek naar een andere vraag? Bekijk onze overzichtspagina: Service & Vragen