Beste reistijd

Zuid-Afrika reizen is dankzij het zachte klimaat het hele jaar door goed te doen. Toch is de beste periode tijdens onze winter, als het in Zuid-Afrika zomer is. Tijdens de wintermaanden in Zuid-Afrika is het er vaker bewolkt en valt er meer neerslag. Safari Zuid-Afrika? Kies dan voor begin juli tot eind oktober: er hangen minder bladeren aan de bomen en het gras is korter. Dit vergroot je kans om wilde dieren te spotten!

Ligging

Zuid-Afrika ligt ten zuiden van de Limpopo rivier en is daarmee Afrika’s meest zuidelijke land. Ten westen van Zuid-Afrika ligt de Atlantische Oceaan en ten oosten de Indische Oceaan. Aangrenzende landen zijn Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Namibië. Deze landen zijn ideaal voor een Zuid-Afrika combinatiereis. Binnen de grenzen van Zuid-Afrika liggen de onafhankelijke bergkoninkrijken Lesotho en Swaziland.

Flora & fauna

Van tropische palmen tot onze ‘oer-Hollandse’ geranium: het groeit allemaal in Zuid-Afrika! Omdat het land in verschillende klimaatzones ligt, is de variatie in flora groot. Andere bekende plantensoorten zijn bijvoorbeeld de gladiool, vuurpijl, fresia en tuber-roos. Het landschap varieert van uitgestrekte savannes tot tropisch regenwoud. Ook de dierenwereld kent een grote verscheidenheid. Van olifanten en zebra’s tot pantsergordelstaarthagedissen. Sommige dieren komen nergens anders ter wereld voor. Maar de meest gefotografeerde dieren zijn toch wel die van de ‘Big Five’: de leeuw, zwarte neushoorn, buffel, luipaard en de olifant. Tijdens een safari in één van de twintig nationale parken, maak je grote kans deze vijf grootste dieren van Afrika te spotten.

Godsdienst

Geloof maakt een belangrijk deel uit van het leven van de Zuid-Afrikanen. Het overgrote deel hangt het Christendom aan: driekwart van de bevolking. Daarnaast zijn er een half miljoen hindoes en 400.000 moslims. Deze laatste groep is nog steeds groeiende en leeft vooral in grote steden als Kaapstad. De 150.000 joden wonen met name in Johannesburg. Ten slotte zijn er nog de eeuwenoude, inheemse geloven. Veel zwarte Zuid-Afrikanen hechten bijvoorbeeld nog veel waarde aan Afrikaanse genezers.

Eten & drinken

De keuken van Zuid-Afrika bestaat uit een mix van verschillende nationale keukens. Niet vreemd, gezien de complexe geschiedenis van het land. Aan de verschillende geïmporteerde gerechten hebben de Zuid-Afrikanen plaatselijke ingrediënten en eigen bereidingswijzen toegevoegd. Eén ding staat als een paal boven water: Zuid-Afrikanen zijn dol op vlees! Zo is de braai (barbecue) immens populair. Er is zelfs een nationale feestdag naar vernoemd: National Braai Day. Populaire vleesgerechten zijn bijvoorbeeld biltong (gedroogde reepjes vlees), boerewors (kruidige worst) en Bredie (stoofpot van lams- of schapenvlees en groente). Andere typisch Zuid-Afrikaanse eetgewoonte: de dag beginnen met een bordje pap.
De nationale drank van het land is bier. Proef eens de plaatselijke soorten als Ohlssons, Castle, Lion of Hansa. De inheemse biersoort heet Maheu en is zuur en dik. Alleen voor de echte bierfanaten! Ook wijn wordt met veel plezier gedronken. Zuid-Afrika is na Frankrijk zelfs de belangrijkste wijnimportland ter wereld! Dit dankt het land aan de goede kwaliteit en smaak van de wijn. De lekkerste wijnen komen van Klein Constantia bij Kaapstad.

Geldzaken

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand. Deze kun je kopen bij een GWK Travelex vestiging. De wisselkoers is veranderlijk, maar je kunt ervan uitgaan dat je voor één euro ongeveer tien Rand krijgt. Naast contant geld, worden op de meeste plaatsen in Zuid-Afrika ook travellercheques en creditcards geaccepteerd. In de kleinere dorpjes en winkeltjes kun je soms alleen met contact geld betalen. Ga je met de auto op pad? Vergeet dan niet om een petrol card of garage card aan te schaffen. Creditcards worden niet geaccepteerd bij tankstations. Tenslotte zijn Zuid-Afrikanen gewend aan fooien. Niet alleen in restaurants, maar ook de kapper en zelfs de behulpzame parkeerwachter verwacht een fooi!

Grensdocumenten

Voor Zuid-Afrika heb je een geldig paspoort nodig. Een identiteitskaart volstaat niet. Zorg ervoor dat je paspoort bij vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal een maand (dertig dagen) geldig is. Duurt je bezoek aan Zuid-Afrika langer dan drie maanden? Vraag dan een visum aan!

Advies voor vertrek

  • Inentingen: Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je zeven dagen voor je aankomst in Zuid-Afrika, in een gele koorts-land bent geweest. Dit zijn vooral landen in Zuid-Amerika en Midden-Afrika. Verder wordt de hepatitis A- of cholera-injectie en de DTP-injectie aangeraden, maar dit is niet verplicht.
  • Kleding: Ga je op safari? Draag geen felle kleuren, maar zorg voor bijvoorbeeld bruin of donkergroen. Zo schrik je de dieren niet af. Lange mouwen en broeken beschermen je tegen muggenbeten. Onderschat ook de felle zon niet en bescherm je hoofd met een hoedje of pet. Tenslotte kan de temperatuur op een dag heel erg verschillen. Draag je laagjes, dan kun je gemakkelijk iets aan of uit trekken!
  • Tijdverschil: Het is in Zuid-Afrika één uur later dan in Nederland. Dit geldt alleen tijdens onze winter. Zuid-Afrika kent geen zomertijd; tijdens onze zomer is er geen tijdverschil met dit land.
  • Elektriciteit: Elektriciteit in Zuid-Afrika is 220v. Je hebt een speciale, grote 3-potige verloopstekker nodig. Deze kun je in supermarkten, warenhuizen of op het vliegveld kopen. Of je leent er een bij je hotelreceptie!
  • Pinnen: Let op: in verband met de veiligheid staat je bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. Je moet je bankpas dus zelf even ‘aan’ zetten. Neem hiervoor contact op met je bank.
  • Verrekijker: Mis de mooiste momenten niet!
Op zoek naar een onvergetelijke vakantie naar Zuid-Afrika?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.