Onontdekt Calabrië


‘Het derde eiland’. Zo wordt Calabrië door de Italianen regelmatig genoemd, omdat het in allerlei opzichten eindeloos ver verwijderd is van het ‘ontwikkelde’ noorden van het land. En in tegenstelling tot de 2 échte eilanden, Sicilië en Sardinië, is Calabrië nog niet door de Nederlandse toerist ontdekt. Tenminste .. nóg niet, want de groep van 10 Reisadviseurs die 4 dagen door Calabrië toerde, raakt niet uitgepraat over de on-Europees mooie zee, de authentieke dorpjes én het heerlijke eten! In dit blog delen ze hun enthousiasme met jou.

Ontdek meer Calabrië

Calabrië in het kort

Na een 2,5 uur uur durende vlucht vanaf Düsseldorf landen we op de luchthaven Lamezia Terme, 600 (!) kilometer ten zuiden van Rome. Onder een warme ochtendzon stappen we direct onze minibus in voor een eerste rondrit door Calabrië. Terwijl we onze truien verruilen voor T-shirts, deelt onze gids wat praktische informatie over de streek:

  • Er wonen ca. 2 miljoen mensen in Calabrië. De grootste stad is Reggio Calabria.
  • De regio is toeristisch nog onontdekt. Er komen nu vooral Italianen (juli/augustus) en Duitsers (mei-okt).
  • De zomers in Calabrië zijn droog en heet. Mei, juni en september zijn zonnig en droog met 25 – 30 °C.

 

Terrasje Tropea

Tropea

Ons hotel ligt in Tropea, de drukste én mooiste badplaats van de regio. Al eeuwenlang wonen hier de mensen met geld en dat zie je terug in prachtige 17e- en 18e-eeuwse herenhuizen, chique pleinen en ‘palazzi’ in het historische centrum. De spectaculaire ligging boven op een rots die loodrecht vanaf het strand omhoog loopt, maakt Tropea nog specialer. Wat ons betreft een dorp waar je makkelijk een halve tot een hele dag kunt ronddwalen, shoppen, zonnen en eten.

Tropea blauwe water Fiat

Pizzo

Pizzo ligt zo’n 30 kilometer ten noorden van Tropea. Hoewel iets kleiner en iets minder toeristisch, is ook dit een dorp dat je niet mag missen. Wij beginnen onze halve dag in Pizzo aan de rand van het dorp. Daar loopt een trap naar beneden, naar de Piedigrotta-kerk. In de 19e eeuw is deze kerk uitgehouwen in de rotswand langs het strand. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, staat de kerk óók nog eens vol met beelden.

Piedigrotta-kerk Pizzo

Na deze ‘strandkerk’ lopen we – via diverse smalle steegjes met doorkijkjes naar zee – naar hét plein van Pizzo, de Piazza della Repubblica. Dit brede plein met aan beide kanten vele terrasjes, loopt dood op een geweldig uitzichtpunt op het tientallen meters lager gelegen strand en de zee. Dit uitzicht is echter niet het hoogtepunt: dát is de tartufo, de ijsspecialiteit in de vorm van een truffel. Dit geweldige gebakje heeft zijn oorsprong hier, in Pizzo!

Piazza della Repubblica

Mangiare!

Over lekker eten gesproken: als je 10 Italianen vraagt wat het belangrijkste in het leven is, zullen 9 van hen zeggen: “mangiare” ofwel eten! Elk uur van de dag kan de Italiaan vullen met denken over eten, recepten uitwisselen, boodschappen doen, praten over eten … en uiteraard zo lang mogelijk genieten aan tafel! In Calabrië is die eetcultuur nog sterker dan in andere streken van Italië, omdat de landbouw de belangrijkste sector is.

Wij hebben 2 keer fantastisch gegeten in een ‘agriturismo’: een lokaal boerenbedrijf met restaurant (en vaak ook overnachtingsmogelijkheden) waar je kunt smullen van de producten van eigen terrein.

Vijf lokale specialiteiten van Calabrië

    • Rode pepertjes. Door de locals ook wel ‘viagra’ genoemd vanwege de ‘stimulerende werking’ …

 

    • Cipolla rossa ofwel rode ui. Dit wordt in veel gerechten gebruikt en ook verkocht als tapenade.

 

    • Tartufo is dé ijsspecialiteit van het dorp Pizzo. Dit gebakje in de vorm van een truffel (tartufo betekent truffel) heeft een kern van zachte, smeltende chocolade omhuld met ijs en bestrooid met cacaopoeder.

 

    • Bergamot is een citroenachtige citrusvrucht waar o.a. jam van gemaakt wordt. Er groeien ook veel sinaasappels in Calabrië.

 

  • Nduja is de lokale, pittige varkensworst waar pepertjes in zitten.

 

Lokale specialiteiten Calabrië

Waarom je zo snel mogelijk naar Calabrië moet

Wij voorspellen je dat Calabrië elk jaar toeristischer gaat worden, want wát is dit een geweldige streek. Van een weekje all inclusive – want er zijn voldoende mooie resorts aan de zonovergoten zandstranden – tot een autorondreis met overnachtingen in diverse agriturismi: Calabrië is voor veel soorten vakantiegangers een aanrader.

Houd er wel rekening mee dat de infrastructuur (nog) beperkt is: geen grootschalig OV-netwerk, geen grote attractieparken en geen kilometerslange boulevards vol vermaak. Maar dat vinden wij nou juist de charme van deze streek! Voor de beste Calabrië-ervaring is een huurauto een must: je kunt dan net zoals wij naar Tropea en Pizzo en andere highlights, zoals het uitzichtpunt Capo Vaticano (uitzicht op o.a. de vulkaan Stromboli!) en het ‘Venetië van Calabrië’: Scilla. Door de vele bergen en bochten zijn de wegen niet snel, maar wel uitstekend onderhouden. Autorijden is een feest dus!

Zelf zin in een trip naar Calabrië gekregen?

Ontdek nog meer over het fantastische Calabrië! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Calabrië op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is samengesteld aan de hand van de ervaringen van 10 Reisadviseurs die met touroperator FTI Reizen 4 dagen door Calabrië hebben rondgereden.

 

Comments are closed.