Beste reistijd voor Zweden

Staat naar Zweden reizen op je lijstje? Zweden heeft te maken met een mild klimaat en een milde temperatuur, dankzij de warme golfstroom in het land. De zomers zijn er minder regenachtig dan in Nederland, maar de zomeravonden zijn over het algemeen wat koeler. De maanden juni, juli en augustus zijn zonder twijfel de beste periode om naar Zweden af te reizen.

Ligging

Zweden ligt in het noorden van Europa. Het land grenst tussen Noorwegen en Finland en wordt omringd door de Baltische Zee en de Botnische Golf. Samen met Noorwegen, Finland, Denemarken en IJsland maakt Zweden deel uit van Scandinavië. De hoofdstad van Zweden is Stockholm.

Flora en Fauna

De natuur in Zweden is ongerept. Het land heeft een zeer rijke flora en fauna, met name in Noord-Zweden. Een groot deel van Zweden wordt bedekt door bossen. In deze gebieden leven grote zoogdieren als beren, lynxen en elanden. In Zweden bestaat het allemansrecht. Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om particuliere grond te betreden en hiervan te genieten, zonder overlast te veroorzaken en natuur te beschadigen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Zweden gaat terug naar de tijd van de Gauten. Zij woonden in Zuid-Zweden. Overal in Europa waren volksverhuizingen bezig, maar de Gauten, Samen en Svear kwamen niet in beweging. In de achtste eeuw plunderden de Vikingen de kusten van Europa af. In 970 werd Erik de Overwinnaar de eerste koning van Zweden. Doordat in 1319 het Noorse Koninklijke huis Ynglinge uitstierf, werd de Zweedse koning ook de koning van Noorwegen.

Na de tijd van de Vikingen vormde Zweden in 1397 samen met Denemarken en Noorwegen de Unie van Kalmar. Aan het begin van de zestiende eeuw stapte Zweden uit de unie, wat leidde tot de Zweedse Onafhankelijkheidsoorlog. De zeventiende en achttiende eeuw waren glorietijden voor Zweden. Het land was in oppervlakte bijna twee keer zo groot als tegenwoordig, maar in de eeuwen daarop werd veel land verloren.

Sinds 1814 is Zweden nooit meer in oorlog geweest. Het land genoot een politieke neutraliteit, maar was in de negentiende eeuw wel een van de armste landen in Europa. In het begin van de twintigste eeuw ontstond de verzorgingsstaat.

Godsdienst

De grootste godsdienst in Zweden is het christendom. In Zweden is iets meer dan zeventig procent van de bevolking lid van de evangelisch-lutherse Zweedse Kerk. Daarnaast leven er in Zweden kleine groepen moslims, joden en boeddhisten.

Eten en drinken

Zweden houden van lekker eten en drinken. De köttbullar met aardappelpuree is een echte Zweedse klassieker, net als de aardappelkoekjes met spek en de gebakken Oostzeeharing. Zweden staan over het algemeen bekend als een chauvinistisch volk, wat ook wel te merken is aan de Zweedse keuken. Het zijn vooral lokale ingrediënten die hoogtij vieren. Zo wordt er veel vis gegeten.

Zweden zijn ook liefhebbers van een glaasje alcohol op zijn tijd. Hoewel de prijzen er hoger zijn dan in Nederland, laten de Scandinaviërs zich hier niet door weerhouden. Bier en wijn is te koop in een supermarkt. Sterkere dranken zijn te verkrijgen in een speciale systembolaget-winkel.

Geldzaken

Zweden hanteert de Zweedse kroon als nationale munt. Vergeleken met Nederland liggen de prijzen in Zweden iets hoger, maar in vergelijking met de omringende Scandinavische landen is Zweden het goedkoopste land. Pinnen kan vrijwel overal, indien er een Maestro- of Cirrus-logo op de pinpas staat. Ook creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.

Grensdocumenten

Voor een reis naar Zweden is een paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist, met een geldigheid op het moment van aankomst. Een visum is niet nodig, ongeacht de duur van het verblijf. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.

Advies voor vertrek

Voor een reis naar Zweden is het aan te raden om enkele voorbereidingen te treffen en over bepaalde zaken na te denken.

Kledingadvies
Het is aan te raden om voor ieder weertype kleding mee te nemen. In de zomermaanden kunnen de temperaturen flink omhoog schieten. Laagjeskleding komt daarom goed van pas. Ook goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe, net als regenkleding.

Elektriciteit
Zweden hanteert een netspanning van 220 Volt bij 50 Hertz. Tweetandstekkers kunnen vrijwel altijd zonder problemen gebruikt worden, maar de drietandstekkers in Zweden verschillen in veel gevallen van de Nederlandse variant. Hiervoor is een adapter vereist, die in veel hotels en grote winkelcentra zijn te verkrijgen.

Muggen
Zweden kent een muggenseizoen van begin juli tot halverwege augustus. Trek daarom lichte en loszittende kleding aan en vergeet niet muggenolie mee te nemen.

 

Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Zweden?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze mooiste reizen naar Zweden