Beste reistijd Japan
Het voorseizoen en het naseizoen zijn de beste periodes voor Japan reizen. In oktober en november is Japan gehuld in mooie herfstkleuren, al is er in oktober nog we kans op een tropische tyfoon. Eind maart, begin april is de tijd van de Hanami, letterlijk ‘Bloemenkijkfeest’. Gedurende een korte periode staan de Japanse kers (de sakura) in bloei, wat in diverse steden een fantastisch schouwspel van wit en roze oplevert. De Japanners zelf zijn er dol op.
klimaat Japan
Japan kent grote temperatuursverschillen. In de hoofdstad Tokio, in het midden van het land, zijn de zomers zeer heet en de winters met gemiddeld 10°C mild. In Sapporo, in het noorden, zijn de zomers warm (gemiddeld 25°C) en de winters koud (gemiddeld -5°C) met veel sneeuw. Hier kun je dus volop skiën in Japan! Het zuiden van Japan tenslotte heeft een subtropisch klimaat: zelfs in de winter komt het kwik niet onder de 20°C.
Ligging & de Top 5 grootste eilanden van Japan
Japan is een eilandstaat ten oosten van het Aziatische vasteland. Het land is met een lengte van 3000 kilometer en een breedte van maximaal 270 kilometer ongeveer negen keer zo groot als Nederland en heeft ruim 125 miljoen inwoners (2016). Naast de ruim 6800 kleinere eilanden is Japan onder te verdelen in vier grote eilanden: Honshu, Hokkaido, Shikoku en Kyushu. Het meest zuidelijke deel van Japan is Okinawa, een provincie bestaande uit enkele honderden eilanden. Deze eilanden spreiden zich uit over een afstand van 1200 kilometer tussen Taiwan en het eiland Kyushu.
Honshu
Met een lengte van ruim 1300 kilometer is Honshu verreweg het grootste eiland van Japan. Op dit eiland bevindt zich o.a. de hoofdstad Tokio. Het uiterste noorden bestaat uit uitgestrekte berglandschappen en wordt door Japanners ‘sneeuwland’ genoemd.
Hokkaido
Hokkaido is het op één na grootste eiland van Japan. Het eiland kenmerkt zich voornamelijk door moeraslanden, vulkanen en de kleine Ainu-bevolking, de oorspronkelijke bewoners van Japan. In de wintermaanden zijn bepaalde delen van het eiland geschikt voor wintersport.
Shikoku
Op dit ‘kleintje’ zijn het vooral oude tractors, handwerken en andere agrarische taferelen die het beeld bepalen. Liefhebbers kunnen een pelgrimsroute afleggen, waarbij ze in totaal 88 tempels aandoen.
Kyushu
Kyushu is verreweg het meest vulkanische deel van Japan. Wie de stad Beppu aandoet, stuit hier op het grootste kuuroord van Japan met zijn modderpoelen, warme bronnen en een geiser.
Okinawa
Okinawa is de vreemde eend in de bijt. De witte stranden, azuurblauwe wateren en tropische temperaturen zijn niet te vergelijken met de overige delen van Japan.
Flora en Fauna
Japan heeft een prachtige flora en fauna en bezit alleen al meer dan 2500 plantensoorten. Veel planten komen voor in de enorme bosgebieden die het land kent. In Japan leven ruim 400 verschillende vogelsoorten. Het Japanse dierenrijk herbergt daarnaast bijzondere dieren als slaapmuizen en skikaherten, die nergens ander ter wereld voorkomen. In de wateren rondom Japan leeft een grote verscheidenheid aan vissen, dolfijnen en walvissen.
Geschiedenis
Japan kent een zeer lange en roerige historie. Rond het begin van de huidige Westerse jaartelling trokken Mongoolse volken naar ‘het land van de rijzende zon’. Zij namen nieuwe landbouwmethoden en hun godsdienst mee en verenigden zich in zogeheten ‘clans’. Keizer Naka na Oe maakte in 645 een einde aan de macht van deze clans en liet alle grond in handen van de staat komen. Boeren kregen stukken land in bruikleen en moesten hierover pacht betalen.
In de eeuwen daarop bleef het onrustig in Japan. Er brak er een burgeroorlog uit tussen de Miramoto’s en de Taira’s, de machtige Mongolen probeerden tot twee maal toe Japan te veroveren en het kastenstelsel werd ingevoerd. Aan de top van dit stelsel stonden de samoerai, een kaste bestaande uit krijgsheren, landeigenaren en intellectuelen. De handelaren vormden de laagste kaste, maar door de moderne economie werden juist zij steeds rijker.
Gedurende de Eerste Wereldoorlog ging het Japan economisch gezien zeer voor de wind. Fabrieken en scheepswerven ontvingen order na order van de geallieerde landen en Japan veroverde in de jaren ’30 grote delen van China. Na een verrassingsaanval op Pearl Harbor in 1941 veroverde Japan verschillende omringende landen. Ze zetten net als de nazi’s concentratiekampen op en lieten de gevangenen onder erbarmelijke omstandigheden leven. In 1944 kreeg Japan tegenslag na tegenslag te verwerken. Het Amerikaanse leger won flink terrein, maar Japan gaf zich pas over na de verwoestingen van de atoombommen die Hiroshima en Nagasaki troffen.
Godsdienst
In Japan zijn het boeddhisme en het shintoïsme de belangrijkste godsdiensten. Beide godsdiensten zijn erg met elkaar verbonden. Hierdoor hangen veel Japanners beide godsdiensten aan. De verering van de voorouders ligt bij de Japanners erg gevoelig, net als het aanhangen van historische figuren.
Eten en drinken
Het eten in Japan is met zijn veelzijdige en afwisselende gerechten van prima kwaliteit. De Japanse keuken is seizoensgebonden en behoort tot ’s werelds meest vooraanstaande keukens. Japan staat vooral bekend om sushi en sushibars. Via een lopende band kunt u voor een vastgesteld bedrag bordjes pakken. Het leuke aan de sushibar is dat u de kok je maaltijd ziet bereiden. Hoewel Japan in veel opzichten een dure bestemming is, zijn er al goede maaltijden te krijgen voor omgerekende bedragen tussen de €6,- en €10,-. Gezien de goede kwaliteit en de betaalbaarheid van de gerechten eten ook veel Japanners graag buiten de deur.
Geldzaken
Japan hanteert de yen als munteenheid. Bij banken waar het etiket ‘Foreign Exchange’ hangt, zijn euro’s om te wisselen. Ook bij de grote hotels en de warenhuizen is dit doorgaans mogelijk. Creditcards van de bekende merken zijn hier ook te gebruiken.
Grensdocumenten
Voor een verblijf in Japan van maximaal drie maanden is er geen visum nodig. Wel moeten alle reizigers (dus ook kinderen en baby’s) in het bezit te zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden.
Nog een aantal tips
- Kleding: Goede wandelschoenen zijn een absolute must tijdens een verblijf in Japan, gezien de grote afstanden en uitgestrekte landschappen. Een regenjas, paraplu en meerdere laagjes kleding zijn ook aan te raden, gegeven het soms onvoorspelbare Japanse klimaat.
- Tijdsverschil: Houd rekening met een tijdsverschil tussen Nederland en Japan. In de winter is het in Japan acht uur later, in de zomer bedraagt het verschil zeven uur.
- Reizen: om op een efficiënte en betaalbare manier door Japan te reizen, is het aan te raden om een Japan Rail Pass aan te schaffen. Reis onbeperkt voor een periode van 7, 14 of 21 dagen met een sneltreinvaart door het land. Tijdig reserveren is aan te raden.
- Pinnen: in verband met de veiligheid staat je bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. Laat je bankpas dus eerst even ‘aan’ zetten via je bank!
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.
– OF –