Praktische informatie Caribbean: beste reistijd
Caribbean reizen zijn het hele jaar goed te doen. Houd er wel rekening mee dat het van mei tot september vaak stormt op Aruba. Op Bonaire kan er tussen juni en november veel regen vallen. Gelukkig is dit vaak één kortstondige bui, waardoor de rest van de dag toch nog lekker zonnig is. Op Curaçao is de regenperiode van oktober t/m februari. Ook voor eilanden als Barbados en de Bahama’s geldt dat ze het hele jaar door goed te bezoeken zijn. Op Barbados duurt het regenseizoen van juni tot november. Op de Bahama’s stelt het regenseizoen niet veel voor. Wie de kansen op orkanen zo laag mogelijk wil houden, vermijdt de maanden augustus en september.
Ligging
De eilanden van de Caribbean liggen in de Caribische Zee en zijn onderdeel van Midden-Amerika. De Caribbean bestaat uit een grote groep eilanden, onder andere de ABC-eilanden, de Bahamas, Jamaica, Haïti, Mexico, Kaaimaneilanden, Dominicaanse Republiek en St. Maarten.
Flora & fauna
De landschappen op de verschillende eilanden van de Caribbean lopen uiteen van regenwouden tot exotische, witte zandstranden met palmbomen. En van vulkanen tot een glasheldere en azuurblauwe zee. De onderwaterwereld van de Caribbean leent zich op veel plekken uitstekend voor duik- en snorkelexcursies. Bijvoorbeeld bij Aruba of Bonaire, waar onder de waterspiegel een wereld van kleurrijk koraal, tropische vissen en zeeplanten verschijnt. Op Bonaire is de belangrijkste bewoner de roze flamingo, maar ook de leguaan en geelvleugel papegaai hebben hier hun thuis gevonden. Kijk voor meer over de natuur en bezienswaardigheden ook eens bij tips Caribbean!
Geschiedenis
In 1499 kwam Aruba voor het eerst op de wereldkaart. Zowel de Engelsen, Fransen, Spanjaarden als Nederlanders voerden strijd om dit eilandje en uiteindelijk hebben de Nederlanders overwonnen. Aruba is al lange tijd onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
De Spanjaarden ontdekten als Europeanen het kleine eilandje Bonaire het eerst, maar zij waren al snel uitgekeken. Eind 1700 namen de Nederlanders hun intrede op het eiland en de export kwam op gang. Sinds 2006 is Bonaire een bijzonder gemeente binnen Nederland.
Curaçao staat al sinds de vijftiende eeuw op de kaart. De slavenhandel heeft ervoor gezorgd dat Curaçao een belangrijke plek innam in de wereld. Na de Tweede Wereldoorlog wilde Curaçao onafhankelijk zijn. Net als de kleinere broertjes, allen gelegen in de Caribische zee, kregen zij een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Inmiddels is Curaçao een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Godsdienst
De cultuur op de ABC-eilanden is een samensmelting van verschillende beschavingen. Het wordt ook wel de ‘Creoolse’ cultuur genoemd. De verschillende culturen komen op Aruba tot uiting in de klederdracht en de muziek. Vooral de verschillende dansvormen staan centraal. Door de aanwezigheid van de vele culturen is er niet één bepaalde godsdienst voor Aruba te noemen. Op Bonaire en Curacao daarentegen wordt het Rooms-katholicisme als officiële godsdienst gezien: vier op de vijf inwoners hangt dit geloof aan. Maar ook op deze eilanden komt een veelvoud aan religies voor.
Eten & drinken
De Caribische keuken is ontstaan uit een mengelmoes van verschillende culturen. Zowel de Europese, de Afrikaanse, Indiaanse, Chinese en de Zuid-Amerikaanse keuken hebben hun invloeden achter gelaten. Typisch Caribische ingrediënten zijn chilipeper, rijst, zoete aardappelen, kokosnoot, cassave en bakbanaan. Verder komen er veel visgerechten en stoofpotjes voor. De meeste dranken op Bonaire hebben als hoofdbestanddeel fruit. De bekende fruitcocktails worden hier overal geserveerd.
Geldzaken
De munteenheid op de Caribbean verschilt per eiland. Op Bonaire wordt er betaald met de Antilliaanse Gulden. Daarnaast worden er ook andere eenheden geaccepteerd zoals de dollar en de euro. Creditcards worden in de grotere hotels en restaurant geaccepteerd. De munteenheid van Aruba is de Arubaanse florin, met de Antilliaanse Gulden kunt u hier niet betalen. In de meeste winkels, restaurants en hotels worden ook hier de bekende creditcards geaccepteerd. Op Curaçao kunt u naast de Antilliaanse gulden, ook met de Amerikaanse dollar betalen. De bekende creditcards van maatschappijen als Mastercard, Visa en American Express zijn vrijwel overal te gebruiken.
Grensdocumenten
Voor zowel Aruba, Bonaire als Curaçao heeft u een geldig paspoort nodig. Voor Aruba en Curacao moet deze nog geldig zijn tot na het verblijf. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.
Advies voor vertrek
- Zon: Let u op de zon! Deze kan erg sterk zijn, zelfs met bewolking kunt u zich verbranden. Smeer u goed in en draag beschermde kleding. Het beste is om onder de parasol te zitten en in ieder geval een goed hoofddeksel mee te nemen.
- Tijdverschil: Op de ABC-eilanden is het tijdens onze wintertijd 5 uur vroeger. In de zomer is dit 6 uur.
- Snorkeluitrusting: Mocht u op eigen gelegenheid willen gaan snorkelen, vergeet dan uw snorkeluitrusting met bijbehorende flippers niet!
- Elektriciteit: De spanning van het stroomnet op Curacao is 110 Volt en er worden stekkers met platte polen gebruikt, net als in de Verenigde Staten. Een Nederlandse mobiele telefoon is gewoon op het eiland te gebruiken. Op Bonaire is de netspanning 120/127 volt, in sommige hotels 220 volt. Voor uw elektrische apparaten heeft u een verloopstekker nodig en soms een adapter. Gelukkig hebben de meeste hotels goede voorzieningen voor het opladen van batterijen. Op Bonaire is de gangbare voltage 110-120 volt.
- Pinnen: Let op: in verband met de veiligheid staat uw bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. U moet uw bankpas dus zelf even ‘aan’ zetten. Neem hiervoor contact op met uw bank.
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.
– OF –
Bekijk meer van onze reizen naar de Caribbean